©

Felszálló nedvesség elleni szigetelés

Krémtechnológia – az utólagos vízszintes szigetelés forradalma

Az utóbbi évtizedekben a falazat utólagos vízszintes szigetelése területén megjelent és bevált az injektáló eljárás. Egy hatékony, tiszta és mindenekelőtt kedvező árú eljárásról van szó. Ezen a területen a legújabb fejlesztés az újító krémtechnológia.

Kiesol C – krémtechnológia a probléma megoldásához

A fejlesztés során világossá vált, hogy koncentrált krém receptúra át tudja hidalni a hagyományos utólagos vízszintes szigetelésnél keletkező számtalan problémát.

Itt ismertetjük az alkalmazás előnyeit: A krém állagú anyaghoz nincs értelme nyomásos sajtolást alkalmazni, mivel az állaga miatt ez semmilyen előnnyel nem jár, illetve ilyen alkalmazás esetén adott esetben még kollaborálna is. A krém állagú anyag eszerint a nyomásmentes alkalmazáshoz megfelelő. A felhordás szempontjából az állaga miatt az az előnye, hogy az anyag nem folyik ki a vízszintes furatokból. A vízszintes, azaz a lehető legrövidebb furatok miatt nincs szükség a bonyolult ferde furatok elkészítésére, amelyeknél a téglákat át kell fúrni. A vízszintes furatok az átmenő vízszintes hézagok esetében kényelmesen a hézagokba fúrhatók.

Minimális ráfordítás – maximális teljesítmény

Ha a jelenleg elérhető injektáló eljárás tulajdonságait összehasonlítjuk az utólagos keresztmetszeti szigetelés készítésével, illetve az ehhez rendelkezésre álló termékrendszerekkel, akkor a Kiesol C a folyékony termékrendszerekkel és a piacon kapható egyéb krém állagú termékekkel szemben sokkal előnyösebb.

 • A Kiesol C a nyomásmentes injektáláshoz 95%-os mértékű átnedvesedési fokig WTA által bevizsgált és tanúsított. A vizsgálati jelentés online elérhető.
 • Nincs szükség a folyékony injektálószerek esetében az eljárás kiválasztásához az eddig szükséges előzetes vizsgálatokra, hiszen a Kiesol C bármilyen átnedvesedési fokhoz alkalmazható.
 • A vízszintes, keskeny furatoknak köszönhetően minimalizálni lehet a fúrási költségeket és az anyaghasználatot éppúgy, mint az időráfordítást.
 • A keskeny furatoknak köszönhetően nincs szükség az utólagos kitöltéshez furatszuszpenzió alkalmazására.
 • Az egyszerű kézi felhordás mellett a Kiesol C felhordásához rendelkezésre áll még a Desoi cég EP 60 típusú dugattyús szivattyúja és a Dittman cég DCE-R típusú injektáló szivattyúja.
A nagy számú vízszintes szigeteléshez ezáltal a Kiesol C alkalmazása a leghatékonyabb eljárás.

1. Furatok készítése

Fúrjon a vízszintes hézagba egymástól 12 cm-es távolságra 12 mm átmérőjű furatokat.

2. Furatok tisztítása

Távolítsa el a fúrás miatt keletkezett port a furatokból olajmentes levegő befújásával.

3. A hatóanyag injektálása

Kinyomópisztoly vagy injektáló lándzsa segítségével helyezzen Kiesol C-t a furatba.

4. Furatok lezárása

Az injektálás befejezése után a furatok felületét zárja le tömítő spatulyázó masszával.

5. Kísérő intézkedések

A Kiesol rendszerben képezzen függőleges tömítőcsíkokat. Minimum 30 cm-rel a furat síkja fölé.

©

Nyomásmentes falazatinjektálás

A falazat nyomásmentes injektálásához az épület állagának elemzésének segítségével meg kell határozni a fontos paramétereket, pl. az átnedvesedési fokot (német röv.: DFG) és a pórustérfogatot. A meghatározott paraméterek alapján lehet kiválasztani az optimális eljárást, illetve dönteni a furatsorok pozicionálásáról.

A Kiesol hosszú évek óta a nyomás nélküli injektálás specialistája. A falképzők egyszerű, kapilláris átitatása Kiesollal max. 80%-os átnedvesedési fokig alkalmazható, ha elegendő mértékű az elérhető maradék pórustérfogat. Ezt megszámlálhatatlan referenciaprojekt, továbbá számtalan vizsgálati tanúsítvány és vizsgálati jelentés bizonyítja igazán meggyőzően. A termék hatóanyaga beágyazódik a falképzők kapilláris pórusaiba, és összeszűkíti azokat. Továbbá hidrofobizálja, azaz víztaszítóvá teszi a pórusok falait.

1 Alapozás

Hordja fel egyenletesen a Kiesol terméket (1:1 arányban vízzel) az előkészített alapfelületre. Az erősen szívó alapfelületeket nedvesítse elő vízzel.

2 Tapadóhíd

A Kiesol reakcióidején belül készítsen tapadóhidat ecsettel a Sulfatex iszappal.

3 Kiegyenlítés

„Friss a frissben” ki kell egyenlíteni minden egyenetlenséget Dichtspachtel tömítő spatulyázó masszával.

4 Furatok készítése

Az injektálandó terület elszigetelése után fúrjon a falazatba 30 mm átmérőjű furatokat egymástól max. 12,5 cm távolságra és 45°-os szögben.

©

5 Furatok tisztítása

Távolítsa el a fúrás miatt keletkezett port a furatokból olajmentes levegő befújásával.

6 A hatóanyag injektálása

A tárolótartály segítségével helyezze a Kiesolt nyomásmentesen a furatokba. Szükség esetén hosszabb ideig tartsa fenn a penetrációt.

7 Furatok lezárása

Az injektálás befejezése után a furatokat töltse fel Remmers furatszuszpenzióval.

8 Kísérő intézkedések

A Kiesol rendszerben képezzen függőleges tömítőcsíkokat. Minimum 30 cm-rel a furat síkja fölé.

©

Falazat injektálása alacsony nyomással

Kb. 5 bar nyomás mellett a falazat egy pakkerrendszer segítségével átitatható. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy gyorsan, szabályozottan és biztonságosan juttatható nagyobb mennyiségű hatóanyag a falazatba. Többfokozatú injektálással, továbbá a „nedves a nedvesre” eljárás alkalmazásával opcionálisan még nagyobb fokú biztonság érhető el.

Alacsony nyomású eljárások

Az alacsony nyomású eljárásos technológia legkiemelkedőbb előnyei a falazat szabályozott és gyors
átitatása és az alkalmazhatóság akár több mint 80%-os átnedvesedési foknál.

Nedves a nedvesre eljárás

A nedves a nedvesre eljárás során az üregek feltöltése és az injektálószer bejuttatása a falazatba ugyanazon a furaton keresztül történik, tehát nincs szükség időigényes utánfúrásra.

A Kiesol alkalmazása

 • A falazat injektálása kapillárisan felszálló nedvesség ellen nyomásmentes eljárással max. 80%-os átnedvesedési fokig és alacsony nyomású eljárással max. 95%-os átnedvesedési fokig
 • Az alapfelület szilárdítása és a vegyszerállóság növelése kovásítással

A Kiesol iK alkalmazása

 • A falazat injektálása kapilláris nedvesség ellen alacsony nyomású eljárással max. 95%-os átnedvesedési fokig és nyomásmentes eljárással max. 65%-os átnedvesedési fokig
 • Nedves a nedvesre eljárás (többfokozatú injektálás) furatszuszpenzióval

A furatszuszpenzió alkalmazása

 • Üreges és laza falazat szilárdítása a 4-3-98/D sz. WTA-adatlap szerint.
 • Fugák feltöltése, különösen kövek kicserélésekor

Felszálló nedvesség elleni szigetelés

5 terméket találtunk:
 

Nézet

Termékszám 181001

Oldószermentes, egykomponensű szilárdító kovasavas (kovásító) koncentrátum

Termékszám 072755

Szilán bázisú krém, a felszálló falnedvesség vízszintes lezárásához

Termékszám 181310

Vízzel hígítható sziloxánkoncentrátum

Termékszám 031220

Folyós, ásványi töltő- és injektálóhabarcs

Termékszám 074312

Szilánalapú krém vízszintes vízszigeteléshez a felszálló falnedvességgel szemben