©

Az iQ-Therm elv

Hajszálcsövesség, hőszigetelés és a levegő páratartalmának szabályozása egy rendszerben

Az iQ-Therm a bevált kapillárisan aktív kalciumszilikát nyersanyagok alkalmazási biztonságának és a szerves habok magas hőszigetelő teljesítményének egyedülálló kombinációját kínálja. A teljes rendszerben a nedvességet pufferelő szorpciós réteg révén a levegő páratartalmának további szabályozása lehetséges, mely kellemes helyiségklímát és a penészképződés ellen biztonságos védelmet kínál.

  • Legkiválóbb hőszigetelési tulajdonságok (λ = 0,031 W/mK)
  • Kapillárisan nagyon aktív, s így 100 %-ig biztonságos a nedvességgel és penésszel szemben
  • Szabályozza a levegő páratartalmát, gondoskodik a kellemes helyiségklímáról
  • Egyértelműen és tartósan csökkenti a fűtési költségeket
  • Minden épületben és lakótérben használható a homlokzat optikájának változtatása nélkül
  • Különösen csekély felépítési magasság, egyszerű és részlegesen alkalmazható kivitel
  • Pozitív ökomérleg, az Institut für Bauen und Umwelt (Építési és Környezetvédelmi Intézet) által bevizsgálva

©

Pozitív ökomérlegű belső szigetelés

iQ-Therm – az intelligencia kifizetődő

Egy ingatlan pénzügyi biztosítékot jelent. A hőszigetelési munkákkal nő a befektetés értéke. Ezen felül a hőszigetelést javító intézkedések közvetlen energia-megtakarítási potenciált is jelentenek – a fűtési költségek csökkennek. A hőszigetelő munkákba érdemes beruházni! Főleg akkor, ha a felújítás az amúgy is esedékes renováláshoz kötődik.

Ha átépítési, javítási vagy modernizálási munkák esedékesek, a belső fal iQ-Therm-mel történő hőszigetelésének többletköltsége a teljes munkálatokon belül csak kb. 50 %-ot tesz ki a hagyományos felújítási munkákkal összehasonlítva.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint az energiaárak 2000-től 2010-ig több, mint 40 %-kal növekedtek. Aki hatékonyan akar takarékoskodni, szakszerű hőszigetelésbe fog, hogy az energiaigényét csökkentse.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal 2016. novemberi zárójelentése szerint: „A 2010-es bázisévvel szemben a magán háztartásoknak tavaly és idén negyedével többet kellett fizetniük az áramért. Az ezredforduló óta a végfogyasztói ár összességében több, mint megkétszereződött.”

Egy számítási példa:

Az alábbi példában kb. 150 m² külső falfelületet láttak el hőszigeteléssel. A hőszigetelés előtt a transzmissziós hőveszteségek „kiegyenlítésére” kb. 12 000 kWh fűtőenergiára volt szükség. Az iQ-Therm a fűtési energiaigényt 77,7 %-kal lecsökkenti, azaz az elvégzett javítás után már csak 2 500 kWh földgázra van szükség. Ezt a külső fal U-értékének 1,173 W/(m²K)-ról 0,261 W/(m²K)-ra történő csökkenése teszi lehetővé.

Emellett még az aktuálisan érvényes energia-megtakarítási rendelet (Németország) előírásai is teljesülnek*.

Az elvégzett belső hőszigeteléssel ebben a példában már az első évben több, mint 750 euró fűtési költség takarítható meg. A belső hőszigetelést érdemes elvégezni - különösen akkor, ha a felújítás az amúgy is esedékes felújításhoz kötődik. Ha átépítési, javítási vagy modernizálási munkák esedékesek, a belső fal iQ-Therm-mel történő hőszigetelésének többletköltsége a teljes munkálatokon belül csak kb. 60 %-ot tesz ki egy hagyományos felújítási munkákkal összehasonlítva.

* Az iQ-Latorral számítva, fal felépítése: Vörösre égetett tégla 30 cm, mészcement vakolat 1,5 cm, iQ-Therm 80 rendszer, a földgázár 0,59 € /m³, a fűtőberendezés hatásfoka 0,8.

Az iQ-Therm további előnyei

Újrahasznosítás és egészség

Az iQ-Therm nem szabadít fel egészségre káros vagy allergiát kiváltó anyagokat. A hőszigetelő lapok különösen kibocsátásszegények, és ezen felül a penész és baktériumok számára sem kínálnak táptalajt. Az anyag újrahasznosítható, szagsemleges és fiziológiailag veszélytelen.

Kíméli az erőforrásokat és a környezetet – az iQ-Therm mind emberre, mind állatra veszélytelen.

Jó közérzet

A szerkezeti elemek falfelületi hőmérséklete egy helyiségen belül erősen befolyásolja az érzékelhető kényelmet. A helyiség levegőhőmérsékletét akkor érezzük különösen kellemesnek, ha az 20°C alatt van.

A levegő az alacsonyabb hőmérsékleti tartományban kevésbé mozog, így csekélyebb allergiás veszélypotenciált rejt.

Ha a falfelület hőmérsékletét egy helyiségen belül energetikailag fenntartható felújítással növelik, ennek logikus következményeként a helyiség hőmérséklete csökkenthető – azonosan jó közérzet és csekélyebb allergiaveszély mellett.