Terméskő homlokzatok

A történelmi épületektől a családi házakig

A téglától és a modern építőanyagoktól eltérően a terméskő esetében nemcsak a kövek formája, színe és felületi minősége különböző, hanem a fizikai és kémiai tulajdonságaik is jelentősen különböznek. Épp ezért különösen fontos az állag hosszú távú megőrzése érdekében az eredeti anyag megóvása és a javításhoz felhasznált új anyagok összehangolása. A Remmers Steinfestiger nevű kőszilárdító termékünket világszerte használják a történelmi szempontból értékes kultúrjavak megóvásához.

Mi lehet szebb egy mészből vagy mészkőből készült ódon falazatnál? Manapság már nem terméskőből épülnek a házak, mert a terméskőből készült házak sokkal drágábbak a „normál” építményeknél. Épp ezért különösen fontos a már meglévő terméskő építmények karbantartása.

A karbantartás során a kölni dóm, és a restaurátorok és kőfaragók egész csapatának életének értelmet adó hasonló építmények mellett különösen a városok régi, hétköznapi, terméskő párkányokkal és ablaktokokkal díszített épületei állnak a figyelem középpontjában. A téglától és a modern építőanyagoktól eltérően a terméskő esetében nemcsak a kövek formája, színe és felületi minősége különböző, hanem a fizikai és kémiai tulajdonságaik is jelentősen különböznek. A „szigorú” odafigyelés itt elkerülhetetlen. Hiszen éppen a terméskő esetében felettébb fontos az állag hosszú távú megőrzése érdekében az eredeti anyag megóvása és a javításhoz felhasznált új anyagok összehangolása is.

©

A munka lépései

1 A falazat megszilárdítása

Az üreges és laza falazat stabilitásának illetve teherbírásának növelése érdekében az üregeket alacsony nyomáson BSP 3/6 vagy BSP Historic habarccsal kell összepréselni (a 4-3-98-D WTA-adatlap szerint).

2 Tisztítás és a sók kivonása

A tisztítás nem csak a külső megjelenés miatt fontos: A szennyeződéskérgek elraktározzák a nedvességet és a káros anyagokat, így megakadályozzák az alapfelület kiszáradását. A sók a felülethez közeli részeken Remmers Entsalzungskompresse szárazhabarccsal távolíthatók el. A szárazhabarcsot a vakolathoz hasonlóan kell felhordani, és kb. 3 hét után távolítható el a beágyazódott sókkal együtt.

3 A fugázóhabarcs eltávolítása

A látható kövekkel díszített homlokzatok esetében a helyreállítás szinte elkerülhetetlenül az általában károsodott fugázás felújításával jár együtt. A fugákat rendszerint 2 cm-es mélységben, illetve a fuga szélességének kétszeresének megfelelő mélységben ki kell üregelni.

4 A duzzadás csökkentése

Sok terméskő estében a károk jelentős részét a duzzadóképes agyagásványok (nedves, földszagú kő) miatti „higrikus duzzadás és zsugorodás” okozza. A duzzadás mértéke és sebessége csökkenthető a Remmers jelenleg egyedülálló duzzadáscsökkentő termékével, az Antihygroval történő kezelés segítségével.

5 Szilárdítás

A szilárdítás célja az eredeti szilárdsági profil helyreállítása a kötőanyagok célzott bejuttatásával. Ehhez a feladathoz számtalan kovasavészter (KSE) alapú kőszilárdító áll rendelkezésre.

6 Kőkiegészítés és fugázás

A sérült köveket ki kell cserélni vagy kiegészíteni az RM pro restaurálóhabarcs segítségével. Az új fugákat a kötőanyag, szemcseméret és szín szempontjából megfelelő fugázóhabarccsal kell elkészíteni.

7 Víztaszító felületképzés és graffiti elleni védelem

A moha, a gombák és az alga elleni hosszú távú megelőző védekezés érdekében a víztaszító felületképzés előtt az algásodás elleni folyékony védőoldatként felhordható az Imprägnierung BFA termék. A víztaszító felületképzés mindig a lezáró lépés a felhordás során. A Remmers graffiti elleni védelmet nyújtó szemipermanens Graffitischutz terméke megkönnyíti a felrajzolt falfirkák eltávolítását.

8 Lazúr vagy iszapoló lazúr

Vannak olyan terméskövek, amelyek a szerkezetük miatt nem impregnálhatók hidrofobizáló módon. Ha adott esetben mégis szükség van víztaszító hatásra, az kizárólag egy „felületkezelő rendszerrel” érhető el. A Color LA Historic és Color LA Fill Historic termékeket kifejezetten erre a célra fejlesztettük ki.

A szennyeződésekből kialakult réteg a nagy belső felülete alapján kiváló abszorber a nedvesség és a gáz halmazállapotú és partikuláris káros anyagok számára. Ezek főként a kéreg alsó felén lépnek reakcióba, és felgyorsítják a romboló hatást.

Az építményeket károsító sók jelentős mértékű csökkentéséhez a borogatás egy elismert és sokféle fontos építőanyagnál bevált eljárás, amellyel a sók kivonhatók a terméskőből és egyéb ásványi alapú építőanyagokból.

A falazatok építésének megvan a tradíciója. Régebben a falazatokat a kézművesipari szabályok alapján készítették; a kövek formája és a falvastagság a becsült igénybevételhez igazodott. Manapság nagy jelentősége van a teherbírás ismeretének a régi építmények biztosítása és átépítése területén.

Sok terméskő tartalmaz duzzadóképes agyagásványokat. Ezek általában rétegszilikátok, amelyek felépítése megegyezik a bükk felépítésével. A rétegszilikátok elektrokémiai hatásuk alapján már kis nedvesség esetén is képesek vizet raktározni és leadni a köztes rétegeik között.

Az ásványi alapú építőanyagok porladása mindig együtt jár a szerkezetük gyengülésével. A szilárdító tevékenység fő feladata a porladás által keletkezett pórustér célzott kitöltése.

A fugák az építményben különböző feladatokat látnak el, épp ezért mindig az adott igényeknek megfelelően a legkülönbözőbb tulajdonságokkal kell rendelkezniük.

A moha, a gombák és az alga elleni hosszú távú megelőző védekezés érdekében a víztaszító felületképzés vagy a bevonatkészítés előtt felhordható egy folyékony algásodás elleni védelem. A védőszer „hatóanyagraktárt” képez az alapfelület alatt, és csak akkor fejti ki hatását, ha valóban szükséges.

A Remmers Graffiti-Schutz a szemipermanens graffiti elleni védelmi rendszerek csoportjába tartozik. A graffitik és a színes falfirkák egyszerűen eltávolíthatók a szerrel kezelt alapfelületekről forró vizes magasnyomású tisztítóberendezés segítségével.

A hidrofobizáló impregnálás általi szerkezeti víztaszítás reverzibilis alternatívája a Remmers fedéshez és lazúrozáshoz alkalmazható szilikongyanta festékrendszere.

Terméskő homlokzatok

3 terméket találtunk:
 

Nézet

Termékszám 647605

Féllazúros "valódi" szilikongyanta festék

Termékszám 072505

Vizes, hidrofóbizáló és szilárdító tulajdonságú mélyalapozó