©

Téglahomlokzatok

Az emberiség egyik legrégebbi építőanyaga

Téglafalazat

Az emberiség egyik legrégebbi építőanyagának története

A tégla a fa, a kő és a növényi rostok mellett az emberiség legrégebbi építőanyagai közé tartozik. Az agyagtartalmú vályogot homokkal kell összekeverni, megformázni és kemencében kiégetni. Az első téglákat kézzel formázták, ezért a méretük nem volt megegyező.

 • Kb. i. e. 7500

  A legrégebbi téglákat (még vályogtéglákat) 1952-ben találták régészeti ásatások során Jerikóban (i. e. 7500-ban).

 • Kb. i. e. 3000-től

  Az első sima felületű tégla kb. i. e. 6300-ból, Mezopotámiából származik. Az i. e. harmadik évszázad eleje óta használnak először nagy mennyiségben égetett tégla formájú agyagot.

 • Kb. i. e. 600

  A Nabukodonozor idejében (i. e. 604–562) épített és jelenleg a berlini Pergamonmuseumban található Istar-kapu ékes bizonyítéka annak, hogy az ókori Babilonban a tégla égetése és mázzal bevonásának technikája területén milyen tökéletességi szintet értek el.

 • Kb. i e. 100 és i. sz. 400 között

  A rómaiak elterjesztették az égetett téglát az egész Római Birodalomban. A római égetett tégla tipikus példája a vékony tégla, amely ma is látható az ebből az időből származó különböző épületeken, bár az eredeti állapotukban be voltak vakolva vagy burkolva.

 • Kb. 12–15. évszázad

  A gótika időszakában Észak-Németországban – a megfelelő terméskő hiánya okán – fejlődött ki egy egyedi építészeti nyelv, az úgynevezett téglagótika.

 • Kb. a 19. század 2. fele

  A 19. századig, a neogótika időszakáig a legtöbb téglafalat vakolat alá „rejtették”.

 • Kb. az 1920-as évek

  A 20. században is épültek jelentős téglaépületek. Az úgynevezett téglaexpresszionizmust kell kiemelnünk ebből az időszakból. Az észak-németországi nagyvárosokban, a Ruhr-vidéken, továbbá Hollandiában építettek különösen impozáns épületeket.

 • Kb. 1960-tól

  Már nem építenek a még a háború utáni években elterjedt egyrétegű téglahomlokzatokat. Ettől az időtől kezdve a burkolt téglafalazat válik közkedveltté.

 • 1963-tól

  A Remmers elkezdi az átfogó programjának kidolgozását a téglahomlokzatok helyreállításának és fenntartásának területén.

 • ©

  2000

  A Remmers szabadalmaztatja a krém állagú Funcosil impregnálószert a téglahomlokzatok záporeső elleni hatékony védelméhez. A védőanyagok új generációja forradalmasítja a piacot.

 • ©

  2010

  2010-ben a hamburgi Speicherstadt városrészben található legrégebbi épület, a Kaispeicher B megkapja a kitűnő restaurálásért járó Bernhard-Remmers díjat.

A szennyeződéskéreg nem esztétikus látvány, és védelmet sem nyújt a homlokzat számára. A szennyeződésekből kialakult réteg a nagy belső felülete alapján kiváló abszorber a nedvesség és a káros anyagok számára, amelyek rendszerint reakcióba lépnek a kéreg alsó részén, és a kéreg alatt eleinte nem látható károkat okoznak.

Az építményeket károsító sók jelentős mértékű csökkentéséhez a borogatás egy elismert és sokféle fontos építőanyagnál bevált eljárás, amellyel a sók kivonhatók a terméskőből és egyéb ásványi alapú építőanyagokból.

A Remmers restaurálóhabarcs-rendszert kifejezetten az ásványi alapú építőanyagok kiegészítésére, illetve pótlására fejlesztettük ki. Miért kellene tehát kicserélni a hibás téglákat?

A falazatban keletkezett repedéseket helyre kell állítani, bármilyen okból is keletkeztek. A Remmers spirális horgonyrendszer segítségével a falazat részei egyszerűen és kiemelkedően hatékonyan újra összekapcsolhatók egymással a kötés helyreállításával.

A téglahomlokzatban a hézagok aránya maximum 20% lehet. A hézagok formája és színe jelentősen meghatározzák a homlokzat külső megjelenését. Az építményben található hézagoknak további műszaki funkciójuk is van.

A Remmers Graffiti-Schutz a szemipermanens graffiti elleni védelmi rendszerek csoportjába tartozik. A graffitik és a falfirkák egyszerűen eltávolíthatók a bevonatolt alapfelületekről forró vizes magasnyomású tisztítóberendezés segítségével (higrotermikus tisztítás).

A moha, a gombák és az alga elleni hosszú távú megelőző védekezés érdekében a víztaszító felületképzés vagy a bevonatkészítés előtt felhordható egy folyékony algásodás elleni védelem. A védőszer „hatóanyagraktárt” képez az alapfelület alatt, ami csak akkor fejti ki hatását, ha a károkozók valóban megtámadják az alapfelületet, azaz „megtelepedési kísérlet” történik. Így nagyon hosszú ideig hatékony védelmet nyújt algásodás ellen.

A víztaszító felületképzés alternatívájaként a homlokzat víztaszítását szilikongyanta-bevonattal vagy egy kevésbé látható szilikongyanta lazúrral is el lehet érni, ahogy ez néhány régióban megszokott. Ez természetesen megváltoztatja a homlokzat jellegét, azonban kiemelkedően hatékony és jól gondozható – néha éppen az egyetlen – megoldás a falazatnak a nedvesség bejutásától történő megóvására.

Téglahomlokzatok

30 terméket találtunk:
 

Nézet

Termékszám 526501

Termékszám 067505

Savas tisztítószer

Termékszám 067201

Savas tisztítószer

Termékszám 067105

Tenzidoldat szennyeződés, szennykéreg, por, olaj- & zsírlerakodás eltávolítására

Termékszám 066601

Tisztító paszta városi szennyeződések eltávolítására

Termékszám 136801

Festéklemaró & graffiti eltávolító

Termékszám 067603

Speciális tisztítószer a zöld elszíneződések eltávolítására teraszról, kövezetről és falazatról

Termékszám 067305

Baktericid, fungicid és algicid hatású kombinált termék, bezöldült és bezöldülésre hajlamos építőanyagok tisztítására ás alapozására

Termékszám 056010

Töltő "valós" szilikongyanta festék

Termékszám 640005

"Valódi" szilikongyanta festék felületvédelemmel algákra és gombákra érzékeny felületekhez