©

Kőszilárdítás

Ásványi alapú alapfelületek célzott megfiatalítása

Az ásványi alapú építőanyagok porladása mindig együtt jár a szerkezetük gyengülésével. Ezt a gyengülést rendszerint az eredeti pórusszerkezet kiszélesedése, ritkábban pedig a jelentős mértékű kötőanyag-veszteség okozza. A szilárdító tevékenység fő feladata a porladás által keletkezett pórustér célzott kitöltése. Ez pedig egy további, természetazonos kötőanyag alkalmazásával történik.

„Új” alapanyag – pl. frissen tört kőzet – esetén rendszerint homogén a szilárdsági profil, így az építőanyag teljes felületén azonos a szilárdság és a rugalmasság. Ezt a porladás által elveszített állapotot kell újra helyreállítani a szilárdítással anélkül, hogy ez a szilárdságon és a rugalmasságon kívül az építőanyag egyéb jellemző paramétereire is hatással lenne.

A lehetséges porladási profil épp ugyanolyan sokrétű, mint a homlokzatok lehetséges építőanyagai – a különböző terméskő variációktól kezdve a téglán és a vakolaton keresztül egészen a betonig – és a porladást befolyásoló számtalan tényező. Ezért egyértelmű, hogy a kiegyenlített szilárdsági profil eléréséhez különböző típusú szilárdítókra van szükség.

Ennek megfelelően a Remmers olyan szilárdító típusokat forgalmaz, amelyek az alábbi kritériumokat tekintve különbözőek:

  • „kötőanyagtartalom” – úgynevezett gélkiválási ráta
  • gélszerkezet – rugalmasító szerkezeti elemekkel vagy azok nélkül
  • a kötéseik típusa az alapfelülethez

A kovasavészter már magában egy folyadék, így tehát elvben oldószerek hozzáadása nélkül is behatolhat a pórusszerkezetbe. A kis és nagy méretű molekulák különböző keverési arányával célzottan változtathatók egy adott szilárdító tulajdonságai, különösen a gélkiválási rátája, azaz a pórusszerkezetben keletkező kovasavgél mennyisége. A gélkiválási rátán kívül a katalizátor fajtájának és mennyiségének módosításával és oldószerek hozzáadásával további variációs lehetőségek keletkeznek a behatolási tulajdonság, a reakciósebesség stb. tekintetében.

Ezeknek a paramétereknek a célzott kombinálásával és variálásával a kőszilárdítók olyan széles választékát tudjuk nyújtani, amely a szilárdítandó alapfelülethez a lehető legtöbb választási és ezáltal testre szabási lehetőségét kínálja.

Minden kovasavészter alapú kőszilárdító rendelkezik egy meghatározó tulajdonsággal, amely megkülönbözteti a többi kőszilárdítótól: A keletkező szilárdító kovasavgél egyedi pórusszerkezetű. Az úgynevezett szekunder pórusszerkezet gondoskodik a szilárdított anyag kapillaritásának és vízáteresztő képességének megőrzéséről.

Kőszilárdítás

10 terméket találtunk:
 

Nézet

Termékszám 4953

Termékszám 0719

Termékszám 0720

Termékszám 0645

Termékszám 0646

Termékszám 0625

Termékszám 0654

Termékszám 0714

Termékszám 0715

Termékszám 0657