©

A stabilitás és a teherbírás növelése

Az üreges tér kitöltése és a teherbírás növelése a történelmi épületszerkezetekben

A falazatok építésének megvan az évszázados tradíciója. Régebben a falazatokat a kézművesipari szabályok alapján készítették; a kövek formája és a falvastagság a becsült igénybevételhez igazodott. Manapság nagy jelentősége van a történelmi falazat teherbírásának ismeretének a régi építmények biztosítása és átépítése területén.

A károk, a helyreállításra vagy a megóvásra irányuló munkálatok, továbbá akár a használati cél megváltozása is előidézheti a falazaton belül a teher áthelyeződését illetve megnövekedését. Ezáltal új károk keletkezhetnek. A történelmi építmények tartóelemei – pl. a falak és a pillérek – gyakran kétrétegű terméskőből vagy téglafalból állnak. Míg a külső rétegek „rendesen” vannak falazva, addig az adott építőelemek belső részek általában törött kővel vannak „feltöltve” és a habarcs aránya is nagy. A teherhordó képességet a kő és a habarcs szilárdsági és eldeformálódási tulajdonságain kívül sok további paraméter is befolyásol.

Ide tartoznak az alábbiak:

  • A falazat felépítése (egy rétegű / több rétegű)
  • A kövek formája
  • A kötések módja
  • A kivitelezés minősége
  • A kő- és habarcsminőségek különbözősége

A falazat üreges részei és hasadékai a legtöbb esetben gyengítik a teherbírást. Így az ilyen hiányos részek kitöltése sok falazat felújításánál szükséges kiegészítő munkálat. A feltöltéshez illetve a bepréseléshez alkalmazandó habarcsot mindenek előtt a szilárdság, a vízfelvételi képesség és a kötőanyag-kompatibilitás alapján kell kiválasztani.

A stabilitás és a teherbírás növelése

4 terméket találtunk:
 

Nézet

Termékszám 0312

Folyós, ásványi töltő- és injektálóhabarcs

Termékszám 0309

Folyós, ásványi töltő- és injektálóhabarcs

Termékszám 0548

Jó folyékony, ásványi töltő-, és injeltálható vakolat

Termékszám 0568

Románcement habarcs