©

Hosszú távú intézkedések

Penészfelújítás az új fertőzés elleni tartós védelem érdekében

A sikeres helyreállítás alapfeltétele azon okok megszüntetése, melyek a penészgomba terjedésének fellépéséhez vezettek. A helyszíni károkat meg kell szüntetni, és a helyiség használóit fel kell arról világosítani, hogy a jövőben hogyan kerülhető el a penészgomba terjedése.

Alapvető tudnivalók a sikeres felújításhoz

A penészgombával fertőzött, kisebb terjedelmű felületeket 0,4 m²-ig, ilyen pl. felületi fertőzés (nem szerkezeti elem hiányossága) magánszemélyek szakszemélyzet részvétele nélkül maguk is felújíthatják. Javasoljuk az előzetes szakmai tanácsadás igénybevételét. A biológiai anyagokkal végzett tevékenységek általános higiéniai intézkedéseit, melyeket a biológiai munkaanyagok műszaki szabályai: „Általános higiéniai intézkedések, minimumkövetelmények” (TRBA 500) határoznak meg, be kell tartani.

Munka után és a szünetek előtt a kezet és adott esetben a szennyezett bőrfelületeket tisztítószerrel és bőséges vízzel le kell mosni. Kesztyű viselésénél a kéz fokozott terhelése miatt a kezeket és az ujjakat a munka végén regeneráló bőrápoló szerrel gondosan be kell krémezni. A biológiai anyagokkal folytatott tevékenységeknél az evést, ivást, dohányzást, tubákolást, valamint a kozmetikumok használatát általánosan meg kell tiltani. A felújítás befejezése után le kell zuhanyozni, a ruhákat ki kell mosni. Laborvizsgálatot javaslunk a penészgombák azonosítására és mennyiségének meghatározására a felújítási intézkedés előtt és után.

©

Kisebb felületek felújítása < 0,5m²

A penészgombával fertőzött, kisebb terjedelmű felületeket 0,4 m²-ig, ilyen pl. felületi fertőzés (nem szerkezeti elem hiányossága) magánszemélyek szakszemélyzet részvétele nélkül maguk is felújíthatják. Javasoljuk az előzetes szakmai tanácsadás igénybevételét.

Nagyobb felületek felújítása > 0,5 m² (csak szakképzett iparos)

A penészgombával fertőzött, 0,4 m² feletti méretű területeket szakképzett
iparosnak kell kiviteleznie. Fontos, hogy a felújítás mellett az ott lakók a penészgomba elhárítását a
penészgomba-kitettség ellen alkalmas óvintézkedésekkel védjék. Ennél a felhasználók egészségi állapotát
figyelembe kell venni.

Továbbá meg kell akadályozni, hogy a penészgombák a felújítás révén más területeken elterjedjenek. Nagyobb penészgomba-károknál a fertőzött területet pormentesen le kell zárni (a penészgombák terjedését minimalizálni kell). A penész helyi megszüntetése után a finom porrészecskéket a felújított helyek környezetében el kell távolítani (finomtakarítás). A felújítás lezárása után „mentességmérést” kell végezni.

Felújítás és megújítás szerkezeti hiányosságok nélkül / átmeneti megoldás

A sikeres helyreállítás alapfeltétele azon okok megszüntetése, melyek a penészgomba terjedésének fellépéséhez vezettek. A helyszíni károkat meg kell szüntetni, és a helyiség használóit fel kell arról világosítani, hogy a jövőben hogyan kerülhető el a penészgomba terjedése.

Minden olyan helyen, ahol a helyiségben lévő páratartalom a mikrobiológiai támadás fő oka, a Color SA plus műszakilag biztonságos védelmet jelent.

Ahol a szerkezeti elem felületén kondenzvíz, s abból mikrobiológiai veszély keletkezik, a Remmers Color SA plus csak átmeneti megoldást jelent. Itt javasoljuk hosszú távon a Remmers penészjavító rendszereket: a penészfelújító vakolatrendszert vagy penészfelújító laprendszert.

Ahol ezzel szemben a mikrobiológiai fertőzés a szerkezeti elem átnedvesedéséből adódik, a nedvesség belépésének okát kell megállapítani és a megfelelő felújítási intézkedéseket elvégezni. Ezt követően javasoljuk a helyiség belső rétegbevonatára a Remmers Color SA plus-t.

Konstrukciós hiányosságok megléte esetén

A konstrukciós hiányosságok hőhidakhoz, vagy akár szigeteletlen szerkezeti elemekhez is vezethetnek. Mindkettő lehet oka a beltéri penészgomba-problémáknak. A penészfelújítás itt csak akkor lehetséges, ha a szerkezeti problémákat elhárították.

További információk

Hosszú távú intézkedések

1 terméket találtunk:
 

Nézet

Termékszám 067901

Penész eltávolítására és a spórák azonnali megkötésére szolgáló készlet