Modern house with terrace©
Tárgy: {0}

Fa teraszburkolatok őszi ápolása

kedd, 28.07.2020

A teraszburkolatok kínálata - a megnövekedett igények miatt -, sokat változott az elmúlt években. Olyan olcsóbb fafajokból is készülnek már burkolati elemek, melyek sajnos kevésbé fogják beváltani a hozzájuk fűzött reményeket. Viszont egy gondosan kiválasztott egzóta, vagy modifikált fafaj, tartósságban és megjelenésben is meghálálja az árát.

A tartós fafajok választása önmagában, még nem megoldás mindenre. Ahogy a természetes anyagok pl. bőr és a gyapjú is folyamatosan ápolást igényel, úgy a fa teraszburkolatok is. Az évenkénti ápolás, mint tartósságban, mint esztétikailag elkerülhetetlen. Az UV sugárzás okozta szürkülést, repedéseket és a felület kiszálkásodását felületkezelés nélkül nem lehet megakadályozni. Éppen ezért a fa taraszburkolatok ápolására alkalmas ápoló-olajok a következő három tényezőre fókuszálnak:

Első feladatuk a fa folyamatos olajosan tartása, mely megakadályozza a nedvesség bejutását a faanyagba, de ennél is fontosabb, hogy lassítja a hirtelen kiszáradást, mely a repedések igazi forrása. Második feladatuk az UV-állóság, melyet a színezéshez használt pigmentek képesek biztosítani. A harmadik feladatuk, pedig a kiszálkásodás megakadályozása. Egy mezítláb használt terasz esetén nincs rosszabb élmény a lábujjba, talpba beszúródó szálkánál, mely méretétől függően komoly sérüléseket is tud okozni.

A felsorolt funkciókat, csak olyan alapanyagú termékek tudják biztosítani, melyek soha, vagy csak nagyon késleltetve száradnak ki. Erre a hosszú nyitott száradási időre az egyik legalkalmasabb alapanyag a lenolaj. A lenolaj modifikálásából készült ápoló-olaj hosszú ideig biztosítja a „puha” olajos hatást a terasz és a használója védelmében. Ennek a speciális védelemnek sajnos ára is van, hiszen az ilyen nem teljesen száraz kötőanyag érzékenyebb a víz és a nap okozta terhelésekre, illetve az abrazív kopásra. Ennek az intenzív terhelésnek az eredményét hivatott ellensúlyozni az évenkénti felújítás.

A három alapvető funkció mellett, az ápoló-olajok gyártásánál egyes gyártók a felhasználási környezet és a faanyaggal kapcsolatba kerülő személyek egészségére és védelmére is odafigyelnek. A termékek nem tartalmaznak környezetre és emberre veszélyes károsanyagokat, ezért a termékek alkalmazhatók medencék és virágágyások közvetlen közelében és emberi érintkezéssel kapcsolatba kerülő kerti bútorokra is.

A Remmers a Gartenholz-Öle ECO kertibútor és teraszburkolat ápoló-olaj termék gyártásával, még ennél is tovább ment a környezetvédelem tekintetében. ECO jelzés csak olyan termék kaphat, amelynél a kötőanyag gyártáshoz 70-80%-ban megújuló nyersanyagokat használnak. A biomassza étkezésre nem alkalmas növényi részekből, mezőgazdasági hulladékból és bio-szemétből származik. Az ECO tanúsítvány másik fontos kritériuma, hogy a termékek gyártásához megújuló energiaforrásokat kell használni pl. biogáz, szél és napenergia.

A Remmersnél a gyártásban alkalmazott forradalmi újítások, egy tovább gondolt, hosszútávú és fenttartható stratégia része is egyben. A gyártásban újonnan alkalmazott alapanyagok segítségével el lehet kerülni egy felvásárlási versenyhelyzetet az élelmiszeripar és a festékipar között, illetve egy ezzel járó alapanyaghiányt. Másodsorban elejét lehet venni a monokultúrális növénytermesztésnek és nagyobb környezeti, ökológiai és társadalomi változásoknak. Így, lehet csökkenteni a termék és a felhasználásának ökológiai lábnyomát is!

A megfelelő fa alapanyag kiválasztása, a felületkezelő anyagok fő feladatai és a legfrissebb fejlesztésű ápoló-olajok megismerése után, még pár szóban foglaljuk össze az eredményes felületkezelés feltételeit is. A legfontosabb az időjárási tényezők figyelembevétele. Túl melegben, vagy esős időszakban tilos a felújító felületkezelést elvégezni. Erős napsütésben a faanyag túlságosan felmelegszik, melynek eredményeként a kezelőanyag anyag képtelen beszívódni a felületbe. Ha nagy a hőség, akkor a száradás is felgyorsul, mely szintén nem megfelelő mélységű beszívódást eredményez. A felületre „ráégett” ápoló-olaj filmréteg érzékeny a felázásra és a felkopásra. A megfelelő felhordott anyagmennyiség is nagy jelentőséggel bír. A kevés anyag lassabb ideig védelmezi a fát, a túl sok pedig lehetőséget ad a pikkelyes leválásra. Kétszer, keveset javasolt felhordani, csak annyit, amit a faanyag képes magába szívni. Ha ez elvétettük, akkor a még nedves réteg alkalmas a visszatörlésre.

A fentiek betartása mellett a karbantartásra legjobb a tavaszi, vagy a kora őszi időszak. Ha az év elején elmaradt a felújítás, akkor javasolt még az őszi esőzések előtt a nagy nyári melegek elmúltával belekezdeni.

Ne késlekedjen, lassan itt az idő! Kezdje el beszerezni a szükséges eszközöket és termékeket!