©

Felújító vakolatrendszerek

A megfelelő megoldás – bármilyen só okozta terheléshez

A felújító vakolatok fő feladata a WTA (Épületmegóvási és Műemlékvédelmi Tudományos Műszaki Munkaközösség) szerint a sók beágyazása és a száraz és sómentes felület biztosítása. A Remmers felújító vakolatrendszerei teljesen megfelelnek a WTA 2-9-05/D „Felújító vakolatrendszerek” című adatlapjában megfogalmazott követelményeknek.

Egy zseniális ötlet és a megvalósítása

A felújító vakolatrendszerek feladata, hogy hosszú ideig biztosítsák a vakolatok felületének szárazságát és kivirágzás-mentességét, és hosszú távon megóvják a falazatot azáltal, hogy a sókat beágyazzák a vakolatba, és így eltávolítják a falazatból. Ennek megvalósításához a felújító vakolatrendszerek kétféle módon hatnak:

  • A felújító vakolatok úgy vannak kialakítva, hogy taszítsák a vizet, de közben nagy mértékben páraáteresztőek legyenek. Ez ahhoz vezet, hogy a párologtató szint a felületről a vakolatrétegbe tevődik át
  • Az alsó/alapozó vakolat átveszi a beágyazott réteg szerepét. A nedvesség behatol a benne oldódott sókkal együtt az alapvakolatba, aztán a sók az alapvakolatban maradnak, miközben a nedvesség a felújító vakolaton keresztül diffúzió útján távozik

Ahhoz, hogy ezeknek a követelményeknek nemcsak megfeleljen a termék, hanem túl is szárnyalja azokat, az adott vakolat pórusterének célzott kialakítására van szükség. A münsteri szakfőiskola építőanyagokkal foglalkozó műszaki laboratóriuma és a Remmers cég közötti együttműködés keretein belül részletesebben megvizsgálták ezt a pórusteret gazdasági szempontok alapján. A Remmers cég a mai napig konzekvensen alkalmazza a vizsgálat eredményeit a vakolóhabarcs technológiájában.

A felújító vakolatok tulajdonságai

  • A felújító vakolatok hidrofób tulajdonsággal rendelkeznek, azaz a vízben oldott sók nem juthatnak a felületre.
  • Az alsó/alapozó vakolatok a sók beágyazó rétegeként funkcionálnak. Itt ereszti vissza a behatoló nedvesség a felújító vakolaton keresztüli kidiffundálódás során a benne oldott sókat.
  • A felújító vakolatrendszerek olyan kiemelkedő mértékben ellenállnak a sóknak, hogy még „közepes” mértékű sólerakódás esetén is elegendő a 20 mm-es egy rétegvastagságú felhordás.
  • A felújító vakolatok szigetelés nélkül maximum 40%-nál kisebb átnedvesedési fok esetén alkalmazhatók.

Pórus és pórus között vannak különbségek

A kötőanyagokban található pórusok mellett a felújító vakolatokban illetve az alapozó vakolatokban található pórusfajták lényegesen különbözhetnek egymástól. Egyrészt vannak a kapillárisan inaktív pórusok, amelyek a légpórus képzőkön keresztül kerülnek be, az úgynevezett „tenzid-pórusok”. Másrészt vannak kapillárisan aktív pórusok, amelyek speciális könnyű adalékok hozzáadásával kerülnek be.

Mivel a sók szinte kizárólag csak a kapillárisan aktív pórusokba tudnak beágyazódni, az alapozó és pórusalapozó vakolat funkcionalitása és tartóssága szempontjából a kapillárisan aktív pórusok a mérvadók. Az olyan felújító vakolatokhoz, amelyeknek diffúzióra képesnek és víztaszítónak kell lennie, a „tenzid-pórusokat” kell előnyben részesíteni. A Remmers felújító vakolatrendszereket kimagaslóan hosszú idejű tartósság jellemzi. Ez nem utolsósorban az ismertetett tudás konzekvens alkalmazásának köszönhető. Ilymódon a különböző vakolatrendszerekben testre szabott teljesítmény- és alkalmazásprofilok hozhatók létre.

Az általános alkalmazás korlátai

A 2-9-04/D WTA-adatlap szerint a felújító vakolatra az alábbiak vonatkoznak: Ha a falazat pórusai telítettek, akkor a felújító vakolatrendszer felhordása előtt feltétlenül szükség van a megfelelő szigetelő / kiszárító intézkedések kivitelezésére. A gyakorlatban tehát az a szabály, hogy az építőelem 40%-ot meghaladó átszivárgása esetén a belső oldali helyreállító munkálatok megkezdése előtt szakszerű építményszigetelést kell végezni.

Utólagos külső szigetelés

- Szigetelés a W1-E / W2-E vízbehatási osztályhoz
- Kívülről nyomó víz az erősítőbetét nélküli Remmers rendszerben
- 3 méternél mélyebb beépítési mélység a földben

Utólagos belső szigetelés

- Sóval terhelt alapfelületeken
- Kívülről nyomó víz ellen
- Kiváló tapadás az alapfelülethez és a kötéshez
- Kiemelkedő ellenállás szulfáttal szemben

Utólagos keresztmetszeti szigetelés

- Injektálás kapillárisan felszálló nedvesség ellen nyomásmentesen maximum 95%-os átnedvesedési fok
- Alternatív lehetőségként alacsony nyomású eljárással
- WTA által tanúsított a 4-10/15 számú adatlap szerint

Felújító vakolatrendszerek

3 terméket találtunk:
 

Nézet

Termékszám 040120

WTA szerinti sótároló, pórusos alapvakolat nedvesség és só által terhelt falazatokra alkalmazott javítóvakolat-rendszerhez

Termékszám 040220

WTA szerinti javítóvakolat nedvesség és só által terhelt falazatokra

Termékszám 041620

WTA szerinti felújító vakolat nedvességgel és sóval terhelt falazatokra, különlegesen nagy szulfátállósággal