©

Kőszilárdítás

Ásványi alapú alapfelületek célzott megfiatalítása

Az ásványi alapú építőanyagok porladása mindig együtt jár szerkezetük gyengülésével. Ezt a gyengülést rendszerint az eredeti pórusszerkezet kiszélesedése, ritkábban pedig a jelentős mértékű kötőanyag-veszteség okozza. A szilárdító tevékenység fő feladata a porladás által keletkezett pórustér célzott kitöltése, amely egy további, természetazonos kötőanyag alkalmazásával történik.

„Új” alapanyag – például frissen tört kőzet – esetén rendszerint homogén a szilárdsági profil, így az építőanyag teljes felületén azonos a szilárdság és a rugalmasság. Ezt a porladás által elveszített állapotot kell újra helyreállítani a szilárdítással anélkül, hogy ez a szilárdságon és a rugalmasságon kívül az építőanyag egyéb jellemző paramétereire is hatással lenne.

A lehetséges porladási profil ugyanolyan sokrétű, mint a homlokzatok lehetséges építőanyagai – a különböző terméskő variációktól kezdve a téglán és a vakolaton keresztül egészen a betonig – valamint a porladást befolyásoló számtalan tényező. Egyértelmű tehát, hogy a kiegyenlített szilárdsági profil eléréséhez különböző típusú szilárdítókra van szükség.

Ennek megfelelően a Remmers olyan szilárdító típusokat forgalmaz, amelyek az alábbi kritériumokat tekintve különbözőek:

  • „kötőanyagtartalom” – úgynevezett gélkiválási ráta
  • gélszerkezet – rugalmasító szerkezeti elemekkel vagy azok nélkül
  • a kötéseik típusa az alapfelülethez

A kovasavészter már önmagában egy folyadék, így tehát elvben oldószerek hozzáadása nélkül is behatolhat a pórusszerkezetbe. A kis és nagy méretű molekulák különböző keverési arányával célzottan változtathatók egy adott szilárdító tulajdonságai, különösen a gélkiválási rátája, azaz a pórusszerkezetben keletkező kovasavgél mennyisége. A gélkiválási rátán kívül a katalizátor fajtájának és mennyiségének módosításával, valamint oldószerek hozzáadásával további variációs lehetőségek keletkeznek a behatolási tulajdonság, a reakciósebesség stb. tekintetében.

Ezen paraméterek célzott kombinálásával és variálásával a kőszilárdítók olyan széles választékát tudjuk nyújtani, amely a szilárdítandó alapfelülethez a lehető legtöbb választási és ezáltal testre szabási lehetőséget kínálja.

Minden kovasavészter alapú kőszilárdító rendelkezik egy meghatározó tulajdonsággal, amely megkülönbözteti a többi kőszilárdítótól: a keletkező szilárdító kovasavgél egyedi pórusszerkezetű. Az úgynevezett szekunder pórusszerkezet gondoskodik a szilárdított anyag kapillaritásának és vízáteresztő képességének megőrzéséről.

Kőszilárdítás

10 terméket találtunk:
 

Nézet

Termékszám 071905

Termékszám 072005

Termékszám 064505

Oldószermentes, kovasavészter-bázisú kőszilárdítósis

Termékszám 064605

Oldószermentes, kovasavészter-bázisú, hidrofobizáló hatású kőszilárdító

Termékszám 062505

Oldószermentes, kovasavészter-bázisú, magas gélkiválású kőszilárdító erősen csökkent szilárdságú ásványi építőanyagok szilárdításához

Termékszám 065405

Oldószermentes, speciális, kovasavészter-bázisú mészkőszilárdító speciális tapadásközvetítővel

Termékszám 071405

Termékszám 071505

Termékszám 065705