Szilikátfesték

Homlokzatok helyreállítása ásványi alapú festékkel

A hagyományos szilikát- vagy ásványi alapú festékeket a minőségi kialakítás és az elnyűhetetlenség mítosza lengi körül. Ennek oka a vízüveg ásványi alapú kötőanyag, továbbá a számtalan alkalmazási példa a híres műemlék épületekben, különösen a korai modern korban.

A 19. század végén a hosszú élettartamú és időjárásálló művészi homlokzatok kialakítása területén a vízüveggel kötött festék- és bevonatrendszerek új fejezetet nyitottak a festékek színeinek és technológiájának területén, és mennyiségileg és minőségileg a legmegfelelőbbnek bizonyultak.

A vízüveg tulajdonképpen vízben oldott üveg. Kálivízüveget és nátronvízüveget különböztetünk meg. Színezéshez kizárólag a kálivízüveg (színes vízüveg) alkalmazható. A szilikátfesték a víz elpárolgása és a levegőből történő széndioxid felvétel következtében szárad ki. Ebben a folyamatban a vízüveg „megkövesedik” és pigmenteket képez az alapfelületen.

Annak érdekében, hogy a felületek ily módon ne „szilárduljanak túl”, a vakolat szilárd alapfelületeit inkább csak szilikátfestékkel ajánlatos befesteni. Szilikátfestékek a lehető legpáraáteresztőbb festékek közé sorolhatók. A homlokzatokon való alkalmazáshoz ezeket a festékeket többnyire hidrofób módon alakítják ki. Általános kivételt képez a Fachwerk stílusú épületek rekeszeinek bevonataként történő alkalmazása. A szilikátfesték a mész alapú festékek mellett a modern belső oldali hőszigetelő rendszer bevonataként elsőrendű választás.

Szilikátfesték

2 terméket találtunk:
 

Nézet

Termékszám 062405

Ásványi alapozó hidrofobizáló és szilárdító hatással

Termékszám 063013

Ásványfesték kvarcit struktúrával