©

Műemlékfenntartás

Az értékes kulturális javak tartós védelme

A műemlékfenntartási tevékenység az építményvédelem területének királynője. Legyen szó az építmény állapotának a Remmers szakmai tervezőrészlege által készített részletes elemzéséről, vagy akár az építmény védelmét hosszú távon biztosító speciális termékmegoldásokról – a Remmers GmbH kínálata számtalan területet felölel. A műemléképületek gondozásában szerzett több mint 65 év tapasztalatunk alapján átfogó ismeretekkel rendelkezünk a történelmi építési eljárásokról és építőanyagokról.

A műemlékvédelem célja a kulturális műemlékek megóvása. A kulturális örökség kiemelkedően fontos a társadalom számára, hiszen a társadalom tagjai így tudják magukat azonosítani a történelmük segítségével a tárgyi és érzékileg felfogható történelmi alkotások alapján. És ezáltal alakul ki a társadalmi indentitásuk. Ez éppúgy vonatkozik a kisebb régiókra, mint Európa egészére. A műemlékvédelem ezért az életminőségünk elválaszthatatlan részét képezi.

Aki a műemléképületek fenntartásának nehéz feladatát kiválóan ellátja – nemcsak a műszaki megvalósíthatóság szempontjából, hanem az épületek állagának maximális megóvása mellett –, az tudja igazán mesterien megoldani a „normál eseteket”, legyen szó bármilyen alapfelületről és feladatról: homlokzatok felújítása, tartós építményszigetelés vagy akár a faanyag védelme.

A szennyeződésekből kialakult réteg a nagy belső felülete alapján kiváló abszorber a nedvesség és a gáz halmazállapotú és partikuláris káros anyagok számára. Ezek főként a kéreg alsó felén lépnek reakcióba, és felgyorsítják a romboló hatást.

Az építményeket károsító sók jelentős mértékű csökkentéséhez a borogatás egy elismert és sokféle fontos építőanyagnál bevált eljárás, amellyel a sók kivonhatók a terméskőből és egyéb ásványi alapú építőanyagokból.

A falazatok építésének megvan a tradíciója. Régebben a falazatokat a kézművesipari szabályok alapján készítették; a kövek formája és a falvastagság a becsült igénybevételhez igazodott. Manapság nagy jelentősége van a teherbírás ismeretének a régi építmények biztosítása és átépítése területén.

Sok terméskő tartalmaz duzzadóképes agyagásványokat. Ezek általában rétegszilikátok, amelyek felépítése megegyezik a bükk felépítésével. A rétegszilikátok elektrokémiai hatásuk alapján már kis nedvesség esetén is képesek vizet raktározni és leadni a köztes rétegeik között.

Az ásványi alapú építőanyagok porladása mindig együtt jár a szerkezetük gyengülésével. A szilárdító tevékenység fő feladata a porladás által keletkezett pórustér célzott kitöltése.

Számtalan legitim oka van annak, miért szükséges az értékes eredeti alkotásról sablont készíteni: Aki a vázlatait sokszorosítani szeretné – a restaurátortól kezdve a régészeken és a múzeumok kurátorain keresztül egészen a művészekig –, az mind szilikon formázómasszával dolgozik.

A fugák az építményben különböző feladatokat látnak el, épp ezért mindig az adott igényeknek megfelelően a legkülönbözőbb tulajdonságokkal kell rendelkezniük.

Régebben a vakolat az időjárás elleni védelemre szolgált; segítségével el tudták fedni a különböző építőanyagokat és optikailag egységes hatást tudtak elérni; ezt a vakolatot később főként az átváltoztató és alkalmazkodóképessége és a számtalan alkalmazási lehetőség miatt választották és választják ma is.

A Remmers Graffiti-Schutz a szemipermanens graffiti elleni védelmi rendszerek csoportjába tartozik. A graffitik és a falfirkák egyszerűen eltávolíthatók a bevonatolt alapfelületekről forró vizes magasnyomású tisztítóberendezés segítségével (higrotermikus tisztítás).

Már az ókorban is használtak az építményeken és a személyeket ábrázoló tárgyakon festékeket és különböző színeket. Ezek a kialakítás eszközei voltak, továbbá védő- és kopóréteget képeztek (és ezeket a célokat szolgálják ma is). A károsanyag-kibocsátás által okozott elporladás miatti károk alapján az elmúlt évtizedekben megnőtt a védőfunkció jelentése.

Konzerválás és restaurálás

64 terméket találtunk:
 

Nézet

Termékszám 031220

Folyós, ásványi töltő- és injektálóhabarcs

Termékszám 030920

Folyós, ásványi töltő- és injektálóhabarcs

Termékszám 040120

WTA szerinti sótároló, pórusos alapvakolat nedvesség és só által terhelt falazatokra alkalmazott javítóvakolat-rendszerhez

Termékszám 040220

WTA szerinti javítóvakolat nedvesség és só által terhelt falazatokra

Termékszám 041620

WTA szerinti felújító vakolat nedvességgel és sóval terhelt falazatokra, különlegesen nagy szulfátállósággal

Termékszám 107716

Sótároló /áldozati vakolat só betárolásához a WTA szerint

Termékszám 067505

Savas tisztítószer

Termékszám 067201

Savas tisztítószer

Termékszám 067105

Tenzidoldat szennyeződés, szennykéreg, por, olaj- & zsírlerakodás eltávolítására

Termékszám 066601

Tisztító paszta városi szennyeződések eltávolítására

Termékszám 136801

Festéklemaró & graffiti eltávolító

Termékszám 067601

Speciális tisztítószer a zöld elszíneződések eltávolítására teraszról, kövezetről és falazatról

Termékszám 071101

Szilán alapú hidrofóbizáló impregnálókrém

Termékszám 061113

Korlátozottan kapillárfékező hatású, szilánalapú impregnáló krém

Termékszám 070313

Szilán alapú impregnálókrém alapfelületre specifikusan beállított hidrofobizáláshoz

Termékszám 060201

Színtelen, hidrofóbizáló, oldószeres szilán/ sziloxán alapú impregnáló

Termékszám 060805

Szintelen, szilán-/sziloxánalapú, hidrofóbizáló imprenálószer mészkőre

Az értékes kulturális javak tartós védelme

Az építmények megóvásával és a műemlék épületek fenntartásával kapcsolatban a katalógusunkban talál további információkat.

Bernhard-Remmers díj

A Bernhard-Remmers Akademie kétévente díjazza a Bernhard-Remmers-díjjal a kiváló kézműves teljesítményeket.

A Lipcsében megrendezendő Európai Műemlékvédelmi, restaurálási és régi épületek helyreállítási szakkiállításán, a „denkmal” kiállításon kapják meg a díjat a műemlékvédelem területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó kézművesek, tervezők, építészek, műemlékfenntartók és építtetők. A díj odaítélésénél különösen fontos szempont a mesteri kézművesipari megvalósítás.

További információk

©