©

Műemlékfenntartás

Az értékes kulturális javak tartós védelme

A műemlékfenntartási tevékenység az építményvédelem területének királynője. Legyen szó az építmény állapotának a Remmers szakmai tervezőrészlege által készített részletes elemzéséről, vagy akár az építmény védelmét hosszú távon biztosító speciális termékmegoldásokról – a Remmers GmbH kínálata számtalan területet felölel. A műemléképületek gondozásában szerzett több mint 65 év tapasztalatunk alapján átfogó ismeretekkel rendelkezünk a történelmi építési eljárásokról és építőanyagokról.

A műemlékvédelem célja a kulturális műemlékek megóvása. A kulturális örökség kiemelkedően fontos a társadalom számára, hiszen a társadalom tagjai így tudják magukat azonosítani a történelmük segítségével a tárgyi és érzékileg felfogható történelmi alkotások alapján. És ezáltal alakul ki a társadalmi indentitásuk. Ez éppúgy vonatkozik a kisebb régiókra, mint Európa egészére. A műemlékvédelem ezért az életminőségünk elválaszthatatlan részét képezi.

Aki a műemléképületek fenntartásának nehéz feladatát kiválóan ellátja – nemcsak a műszaki megvalósíthatóság szempontjából, hanem az épületek állagának maximális megóvása mellett –, az tudja igazán mesterien megoldani a „normál eseteket”, legyen szó bármilyen alapfelületről és feladatról: homlokzatok felújítása, tartós építményszigetelés vagy akár a faanyag védelme.

A szennyeződésekből kialakult réteg a nagy belső felülete alapján kiváló abszorber a nedvesség és a gáz halmazállapotú és partikuláris káros anyagok számára. Ezek főként a kéreg alsó felén lépnek reakcióba, és felgyorsítják a romboló hatást.

Az építményeket károsító sók jelentős mértékű csökkentéséhez a borogatás egy elismert és sokféle fontos építőanyagnál bevált eljárás, amellyel a sók kivonhatók a terméskőből és egyéb ásványi alapú építőanyagokból.

A falazatok építésének megvan a tradíciója. Régebben a falazatokat a kézművesipari szabályok alapján készítették; a kövek formája és a falvastagság a becsült igénybevételhez igazodott. Manapság nagy jelentősége van a teherbírás ismeretének a régi építmények biztosítása és átépítése területén.

Sok terméskő tartalmaz duzzadóképes agyagásványokat. Ezek általában rétegszilikátok, amelyek felépítése megegyezik a bükk felépítésével. A rétegszilikátok elektrokémiai hatásuk alapján már kis nedvesség esetén is képesek vizet raktározni és leadni a köztes rétegeik között.

Az ásványi alapú építőanyagok porladása mindig együtt jár a szerkezetük gyengülésével. A szilárdító tevékenység fő feladata a porladás által keletkezett pórustér célzott kitöltése.

Számtalan legitim oka van annak, miért szükséges az értékes eredeti alkotásról sablont készíteni: Aki a vázlatait sokszorosítani szeretné – a restaurátortól kezdve a régészeken és a múzeumok kurátorain keresztül egészen a művészekig –, az mind szilikon formázómasszával dolgozik.

A fugák az építményben különböző feladatokat látnak el, épp ezért mindig az adott igényeknek megfelelően a legkülönbözőbb tulajdonságokkal kell rendelkezniük.

Régebben a vakolat az időjárás elleni védelemre szolgált; segítségével el tudták fedni a különböző építőanyagokat és optikailag egységes hatást tudtak elérni; ezt a vakolatot később főként az átváltoztató és alkalmazkodóképessége és a számtalan alkalmazási lehetőség miatt választották és választják ma is.

A Remmers Graffiti-Schutz a szemipermanens graffiti elleni védelmi rendszerek csoportjába tartozik. A graffitik és a falfirkák egyszerűen eltávolíthatók a bevonatolt alapfelületekről forró vizes magasnyomású tisztítóberendezés segítségével (higrotermikus tisztítás).

Már az ókorban is használtak az építményeken és a személyeket ábrázoló tárgyakon festékeket és különböző színeket. Ezek a kialakítás eszközei voltak, továbbá védő- és kopóréteget képeztek (és ezeket a célokat szolgálják ma is). A károsanyag-kibocsátás által okozott elporladás miatti károk alapján az elmúlt évtizedekben megnőtt a védőfunkció jelentése.

Konzerválás és restaurálás

66 terméket találtunk:
 

Nézet

Termékszám 031220

Folyós, ásványi töltő- és injektálóhabarcs

Termékszám 030920

Folyós, ásványi töltő- és injektálóhabarcs

Termékszám 040120

WTA szerinti sótároló, pórusos alapvakolat nedvesség és só által terhelt falazatokra alkalmazott javítóvakolat-rendszerhez

Termékszám 040220

WTA szerinti javítóvakolat nedvesség és só által terhelt falazatokra

Termékszám 041620

WTA szerinti felújító vakolat nedvességgel és sóval terhelt falazatokra, különlegesen nagy szulfátállósággal

Termékszám 107716

Sótároló /áldozati vakolat só betárolásához a WTA szerint

Termékszám 067505

Savas tisztítószer

Termékszám 067201

Savas tisztítószer

Termékszám 067105

Tenzidoldat szennyeződés, szennykéreg, por, olaj- & zsírlerakodás eltávolítására

Termékszám 066601

Tisztító paszta városi szennyeződések eltávolítására

Termékszám 136801

Festéklemaró & graffiti eltávolító

Az értékes kulturális javak tartós védelme

Az építmények megóvásával és a műemlék épületek fenntartásával kapcsolatban a katalógusunkban talál további információkat.

Bernhard-Remmers díj

A Bernhard-Remmers Akademie kétévente díjazza a Bernhard-Remmers-díjjal a kiváló kézműves teljesítményeket.

A Lipcsében megrendezendő Európai Műemlékvédelmi, restaurálási és régi épületek helyreállítási szakkiállításán, a „denkmal” kiállításon kapják meg a díjat a műemlékvédelem területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó kézművesek, tervezők, építészek, műemlékfenntartók és építtetők. A díj odaítélésénél különösen fontos szempont a mesteri kézművesipari megvalósítás.

További információk

©