©

Felújító vakolat

Speciális tartós vakolatok – hogy az épület is jól érezze magát

Az épületek az időjárás viszontagságai miatt folyamatosan változnak. A homlokzatokon szennyeződések és a levegőből lerakódó káros anyagok tapadnak meg, a homlokzat átnedvesedhet. Időszerűvé váló felújítás esetén a homlokzatokat tisztítani kell. Önmagában a tisztítás azonban rendszerint nem elegendő.

Az évek során olyan sók képződnek (alapanyagból, szennyeződésből), amelyek ellenállóak a tisztítással szemben. Ha ilyenkor vakolatfelújítás történik, akkor úgy kell kialakítani az alap- és a fedővakolatot, hogy lehetőleg tartósan ellen tudjanak állni a sók lehetséges káros hatásának.

A felújító vakolatrendszerek feladata, hogy hosszú ideig biztosítsák a vakolatok felületének szárazságát és sókivirágzás-mentességét, a sókat beágyazzák és tárolják a vakolatban.

Ennek megvalósításához a felújító vakolatrendszerek kétféle módon hatnak:

  • A felújító vakolatok víztaszítóak, de közben nagy mértékben páraáteresztő, a párolgási zónát a falfelületről a vakolat rétegbe viszi át.
  • Az alsó/alapozó vakolat átveszi a sótároló réteg szerepét. A nedvesség behatol a benne oldódott sókkal együtt az alapvakolatba. A nedvesség a felújító vakolaton keresztül diffúzió útján távozik, miközben a sók az alapvakolatban maradnak.

A Remmers felújító vakolatrendszerei optimális és bevált megoldást nyújtanak. A tartósan víztaszító és közben kiemelkedően páraáteresztő felújító vakolat elősegíti a falazat kiszáradását, miközben gátolja a sótranszportot ezáltal megakadályozza a kivirágzások kialakulását. Ha túl magas a sótartalom, akkor az alapfelület kiegyenlítését el lehet végezni (pórusos) alapozó vakolat segítségével, amely lehetővé teszi a sók számára a kristályosodást anélkül, hogy az károkat okozna. Alternatív megoldásként a Remmers Kompressenputz nevű áldozati vakolatát ajánljuk, mely egy rendkívül jó páraáteresztő és kapillárisan aktív, nedvességet kivonó vakolat. Ezeken felül gondoskodik a tartós nedvességszabályozásról, és 60% feletti pórustérfogatával bőven kínál helyet a sók beágyazódásához.

Az egyrétegű felújító vakolat hatáselve

A falazatban található nedvesség párologtató szintjének áthelyezése a vakolat felületéről a vakolatrétegbe. A felújító vakolatok taszítják a vizet, mégis kiemelkedően hajlamosak a diffúzióra.

A kétrétegű felújító vakolat hatáselve

A falazatban található sók beágyazása vakolatkárok nélkül. Az alapozó vakolat nem taszítja a vizet, így a sók be tudnak jutni, 50% feletti pórustérfogatával pedig elegendő helyet nyújt a sók beágyazódásának károkozás nélkül.

A Kompressenputz nevű áldozati vakolat hatáselve

A felújító vakolattól eltérően ennél a vakolattípusnál lemondtunk a víztaszító szemléletről a nedvesség és a sók kivonása érdekében. A vakolat még nagyobb pórustérfogatú, hogy a lehető legtöbb sót és nedvességet lehessen beágyazni, illetve átereszteni, és gyorsan és hatékonyan a levegőbe leadni.

Felújító vakolat

5 terméket találtunk:
 

Nézet

Termékszám 040030

WTA szerinti előszóró habarcs

Termékszám 040120

WTA szerinti sótároló, pórusos alapvakolat nedvesség és só által terhelt falazatokra alkalmazott javítóvakolat-rendszerhez

Termékszám 040825

Ásványi finomvakolat

Termékszám 057625

Épületspecifikus receptúrával készülő fedővakolat