©

Kőkiegészítés

Csere helyett inkább javítsa meg a falazat hibás tégláit

A Remmers restaurálóhabarcs-rendszert kifejezetten az ásványi alapú építőanyagok kiegészítésére, illetve pótlására fejlesztettük ki. Miért kellene tehát kicserélni a hibás téglákat?

A terméskő építmények állagmegóvó és restauráló tevékenységének területén mindig is nagy megbecsülésnek örvendtek az ásványi alapú, illetve a műanyaggal módosított ásványi alapú kőkiegészítő habarcsok. Ennek oka a termékek számtalan előnyös tulajdonsága, amelyek alapján ezek a rendszerek jobbnak bizonyultak a kőkiegészítő habarcsok többi kötőanyag-változatánál. Itt meg kell említenünk ezeket a kiemelkedő tulajdonságokat:

  • jó alkalmazkodóképesség egy sor műszaki, különösen fizikai-mechanikai tulajdonsághoz,
  • optikai szempontból is jó alkalmazkodóképesség,
  • biztonságos, maximálisan egyszerű felhordás, továbbá
  • kiváló ár-érték arány.

A Remmers restaurálóhabarcs-rendszert kifejezetten az ásványi alapú építőanyagok kiegészítésére, illetve pótlására fejlesztettük ki. Mivel a sokfajta „terméskő” építőanyag összetétele (szerkezet, pórustér, szín, szemcseméret stb.) különböző, és a kőhelyettesítő habarcsot hosszú távra tervezett intézkedésként megfelelően kell az alapfelülethez igazítani, a Remmers alkalmazkodóképes termékek széles palettáját kínálja.

Kínálatunk kétvágányú filozófiát követ:

A Remmers egyrészt standard termékek átfogó rendszerét kínálja, amely variációs lehetőségei alapján számtalan alkalmazásnál megállja a helyét. A strukturált felépítés lehetővé teszi, hogy a tervezők és a felhasználók kiválaszthassák az adott standard esethez optimálisan illeszkedő kőkiegészítő habarcsot.

Másrészt lehetőség van az egyedi termékek kifejlesztésére és rendelkezésre bocsátására is a speciális alkalmazásokhoz. Ehhez nemcsak a kőzet tulajdonságait kell ismernünk, hanem azokat a károkozó mechanizmusokat is, amelyek az építmény állagának romlásához vezettek.

A károkozó mechanizmusok meghatározása után a Remmers készséggel működik együtt a már bevont szakemberekkel. Ha szükség van további természettudományos vizsgálatokra, a Remmers szakmai tervező részlegének különböző szakirányú szakértőkből álló speciális csapata el tudja végezni és ki tudja értékelni a vizsgálatokat.

A Remmers így mindig a megfelelő restaurálóhabarcsot kínálja a – számtalan fajtájú ásványi alapú alapfelület optikai, vegyi és fizikai-mechanikai szempontú – szerteágazó követelményeihez.

Felhordás

Az ásványi alapú alapfelületek kiegészítése területén hagyományos eljárásmódnak számít a sérült és hiányos részek szabálytalan áthúzása „klasszikus” restaurálóhabarccsal. Ehhez az évtizedek óta kitapasztalt alkalmazáshoz a Remmers jól bevált restaurálóhabarcsokat kínál.

A maximálisan állagmegőrző kiegészítésekhez alkalmazott megfelelő anyagokkal kapcsolatos igény a kőszobrászat területéről – ahol az alkotásokat már sok éve műalkotásként tartják számon a köztudatban eredeti állapotukban – átgyűrűzött a homlokzatok területére is. Természetesen itt is az a követelmény, hogy a felhordott anyag színében, szerkezetében és fizikai-mechanikai tulajdonságait tekintve illeszkedjen az adott kőhöz.

A műemlékgondozás területe mellett a homlokzatok felújításánál is egyre gyakrabban követelmény a szögletes ívű felhordás. A Remmers cég erre a célra ajánlja az RM pro termékét, amellyel alkalmazható ez a felhordási technika anélkül, hogy le kellene mondani a fentebb vagy a következő szakaszokban említett egyedi testreszabásokról.

Rendszerint gyári pigmentálással érhető el a megfelelő színbeli egyezőség. Ehhez meg lehet adni egy színtónust a gazdag színtónuskollekcióból vagy egy hasonlóan standardizált színkártyáról (pl. RAL), vagy bármilyen módon el kell juttatni hozzánk egy mintát, amelyen meg van jelölve a kívánt színtónus.

A kőkiegészítő intézkedés tartósságának eléréséhez kiemelt jelentőségű jellemző a nyomószilárdság és a rugalmassági modulus. A fugázóhabarcsokhoz hasonlóan a kőkiegészítő habarcsoknak is a „leggyengébb láncszem” funkcióját kell átvenniük a falazatban. Egyrészt át kell venniük a „porckorong” szerepét, hogy a kővel összehasonlítva fokozottabban fel tudják venni, illetve le tudják építeni a feszültségeket. Másrészt a „később” felhordott anyagnak mindig a leggyengébb szerepét kell bevállalnia, hogy a több rétegű szerkezetben az eredeti anyaggal összekapcsolódva elsőrendű kopórétegként működjön.

Ez a legutóbbi pont azonban nem vezethet ahhoz, hogy a habarcs tartóssága egy, az építtető által nem elfogadott mértékben csökkenjen. A restaurálóhabarcsok fejlesztése során tehát az a fő feladat, hogy megtaláljuk az optimális szintet a „leggyengébb láncszem” és a tartós alkotóelem követelményei között.

A Remmers két szilárdsági fokozatú standard restaurálóhabarcsot kínál annak érdekében, hogy az ismertetett optimális megoldáshoz a lehető legközelebb kerüljön:

„puha” M5 (4–8 N/mm², szemcsemérettől függően)

„normál” M10 (10–13 N/mm², szemcsemérettől függően)

A kőkiegészítő habarcs szemcsemérete döntően befolyásolja a kész kőkiegészítés szerkezetét, és ezáltal az érdességét és fényességét. Ezért a követelményeknek a leginkább megfelelő kőkiegészítés elkészítéséhez a Remmers Restauriermörtel restaurálóhabarcs-rendszer standard rendszertermékei három szemcsetartományban kaphatók:

„finom”: < 0,2 mm

„közepes”: < 0,5 mm

„durva”: < 2,0 mm

Kőkiegészítés

1 terméket találtunk:
 

Nézet

Termékszám 059815

Ásványi kőkiegészítő habarcs Nullára kihúzható