©

Beton adalékszerek

A modern építészeti követelmények teljesítéséhez

A beton korunk egyik leggyakrabban használt építőanyaga. Az évszázadokig alkalmazott három anyagos rendszerből (zúzott kőzet, víz, cement) az egyre magasabb követelmények miatt különböző adalékanyagok és -szerek alkalmazásával egy olyan rendszer alakult ki, ami megfelel a modern építészeti igényeknek. A por és/vagy folyékony állagú betonadalékok alkalmazása a hatáscsoporttól függően tartósan befolyásolja a friss beton és a szilárd beton tulajdonságait. Egy vagy több adalék alkalmazása esetén a betongyártónak igazolnia kell a hatékonyságot az első vizsgálat keretein belül.

A folyasztószer [Fließmittel] (FM) hatáscsoportba tartozó betonadalékok cseppfolyóssá teszik a friss betont. Ennek az adaléknak a hatástartama a hőmérséklettől függően kb. 30 perc. A folyasztószer betonadalékok használatával az állag megőrzése mellett csökkenthető a víztartalom, vagy a víztartalom megőrzése mellett növelhető a feldolgozhatóság mértéke.

A késleltető adalékok [Verzögerer] (VZ) hatáscsoportjába tartozó betonadalékok meghosszabbítják az összekeverés időpontja és friss betonból fiatal betonná alakulás közötti időtartamot. Mivel a friss beton hosszabb feldolgozhatósági ideje szükséges ahhoz, hogy magas hőmérsékleten is a szabványnak megfelelően lehessen a beépítést és a tömörítést elvégezni. Testes építőelemek esetében késleltető adalék alkalmazásával biztosítható az egyes betonozó rétegek tömöríthetősége.

A tömítőanyagok [Dichtungsmittel](DM) hatáscsoportjába tartozó betonadalékok csökkentik a beton kapilláris vízfelvételét és képesek felruházni a betont víztaszító) hidrofób) tulajdonságokkal. A kiemelkedő vízbehatolással szembeni ellenállással rendelkező beton esetében ügyelni kell továbbá a DIN EN 206-1/DIN 1045-2 szabványok és a Német Vasbeton Bizottság [DAfStb] irányelvének követelményeire.

Beton adalékszerek

3 terméket találtunk:
 

Nézet

Termékszám 0251

Folyósítószer betonhoz, vasbetonhoz és feszített betonhoz

Termékszám 0130

Kötéskésleltető betonhoz, vasbetonhoz és feszített betonhoz

Termékszám 0250

Hidrofóbizáló tömítő adalékszer betonhoz és vasbetonhoz