©

Új épületek szigetelése

DIN 18533 – új szabvány a földdel érintkező építőelemek szigeteléséről

A földdel érintkező építményszigetelés funkcionalitása és tartóssága nem kizárólag a megfelelő szigetelő termékek kiválasztásán múlik, hanem a szabályoknak megfelelő tervezésen és a szigetelési munkálatok kivitelezésén is. Az új építmények földdel érintkező építményszigetelésének területén 2017 nyara óta a tervezők és a felhasználók rendelkezésére áll a DIN 18533 szabvány.

A földdel érintkező építményszigetelésről szóló német szabvány újratagolásával nemcsak a gyakorlatban bevált, eddig szabvány szinten nem szabályozott szigetelési módokat vettek fel a szabványba, hanem új, világos szerkezetet is kialakítottak.

Tagolás:

1. rész: Követelmények, tervezési és kivitelezési alapelvek

2. rész: Szigetelés tekercselt szigetelőanyagokkal

3. rész: Szigetelés folyékonyan felhordandó szigetelőanyagokkal

A DIN 18533 szabvány 3. részében határozzák meg a folyékonyan felhordandó szigetelőanyagokkal történő szigetelés követelményeit. Főként az alábbiak tartoznak ide:

 • Műanyaggal modifikált bitumenes vastagbevonat (PMBC)
 • Repedésáthidaló ásványi alapú szigetelőiszap (MDS)

Alapelvek a szigetelési mód kiválasztásához

Az építményszigetelés funkcionalitása és megbízhatósága csak akkor garantálható, ha a kiválasztott szigetelési mód megfelelően ellenálló a külső hatásokkal szemben. A szabvány 1. részében a földdel érintkező szigetelést érő legfontosabb hatásokat az alábbi jellemző szempontok alapján csoportosították.

A víz kapilláris víz, nem nyomó víz vagy nyomó víz formájában hathat a földdel érintkező szigetelésre. A szóban forgó vízbehatási osztály meghatározásához a legmagasabb mért vízállás, a domborzati forma és a talaj típusa meghatározó. A talajtípus áteresztő képességének meghatározásához rendszerint meg kell határozni a vízáteresztő tényezőt (-értéket).

 • W1.1-E

  Talajnedvesség/ nem nyomó víz

  földdel érintkező padlólapokon és falakon

 • W1.2-E

  Talajnedvesség/ nem nyomó víz földdel érintkező

  padlólapokon és falakon elvezetőcsövekkel

 • W2.1-E

  Nyomó víz mérsékelt behatása,

  3 m-nél kisebb bemerülési mélység

 • W2.2-E

  Nyomó víz fokozott behatása,

  3 m vagy nagyobb bemerülési mélység

 • W3-E

  Nem nyomó víz

  földdel borított fedő felületeken

 • W4-E

  Fröcskölő víz és talajnedvesség a fal lábazatánál /

  kapilláris víz a falakban és a falak alatt

Az alapfelületben képződött és továbbterjedt repedések nem károsíthatják a szigetelést. Ennek a megbízhatósági szempontnak a teljesítése érdekében a szabvány a tipikus szigetelési alapfelületekkel kapcsolatban négy repedésosztályt (Rx-E) különböztet meg. A szigetelőanyagot az adott létesítményhez meghatározott repedésosztály figyelembe vételével kell kiválasztani. A szigetelőanyaghoz igazolni kell a hozzá tartozó repedésáthidalási osztályt.

A földdel érintkező helyiségek rendeltetésétől függően a helyiség klímájával illetve a teremlevegővel kapcsolatban fennállnak különböző követelmények. A helyiség rendeltetési osztályból határozzák meg a szigetelés fajtáját illetve az engedélyezett szigetelőanyagot.

©

A Remmers szigetelő termékek utat mutatnak!

Az új DIN 18533 szabvány bevezetésével a Remmers sok már évek óta ajánlott szigetelőrendszere is bekerült a szabványba. Így például a műanyaggal modifikált bitumenes vastagbevonatok, pl. a Remmers PBD 2K és Bit K2 bevonatai is alkalmazhatók földdel érintkező építményszigetelésként nyomó vízzel szemben. Eddig ezt nem tartalmazta a szabvány, és csak megfelelő egyedi megállapodás alapján volt lehetséges az alkalmazásuk. A repedésáthidaló ásványi alapú tömítőiszapok (MDS) alkalmazási területeit is jelentősen kibővítette a szabvány. A Remmers MB 2K megfelel a repedésáthidaló MDS-ek vizsgálati alapelveinek, így nemcsak a kizárólag a lábazati területhez meghatározott W4-E vízbehatási osztályhoz alkalmazható a szabványnak megfelelően, hanem már földdel érintkező beton építőelemekhez is alkalmazható talajnedvesség és nem nyomó víz elleni szigetelésként egyedi megállapodás nélkül.

A Remmers MB 2K bevonat a széles spektrumú tulajdonságainak köszönhetően a szabványban nem említett alkalmazási területekre is kiválóan alkalmas.

Az új W4-E vízbehatási osztály bevezetésével világos követelményeket határoztak meg a földdel érintkező falakra és falak alá keresztmetszeti szigeteléshez alkalmazható termékekkel kapcsolatban. Például az is a követelmények közé tartozik, hogy a kiválasztott szigetelési mód károk keletkezése nélkül vezesse le a vertikálisan ható terhelést, és elegendő mértékű nyírószilárdsága legyen a horizontális terheléssel szemben. A DIN 18533 szerint mindkét követelmény teljesíthető repedésáthidaló, ásványi alapú tömítőiszappal.

Gyors és könnyű felhordás, nagy mértékű biztonság a rövid várakozási idők során – ezek a legfontosabb szempontok, amelyeknek egy modern szigetelőrendszernek meg kell felelnie. A felhasználók álma, hogy a szigetelési munkálatokat egy nap alatt elvégezzék, és másnap már lehessen tovább dolgozni. A Remmers szigetelőrendszerek teljesítik ezeket a követelményeket.

A lábazati szigeteléseket hagyományosan ásványi alapú szigetelőiszappal készítik. Ennek azonban van egy jelentős hátránya: Kizárólag ásványi alapú alapfelületeken tapadnak. Ez azt jelenti, hogy új építményekben a bitumentartalmú, földdel érintkező szigetelés előtt kell felhordani. Az MB 2K bevonat esetében azonban ez nem így van: Ez a bevonat egy termékben egyesíti a repedésáthidaló, ásványi alapú szigetelőiszapok és a műanyaggal modifikált bitumenes vastagbevonatok tulajdonságait.

Új épületek szigetelése

19 terméket találtunk:
 

Nézet

Termékszám 300801

Speciális alapozó

Termékszám 301408

Többfunkciós épületszigetelés Egyesíti a flexibilis, repedésáthidaló, ásványi vízszigetelő habarcsok (MDS) és a bitumenes vastagbevonatok (PMBC) tulajdonságait

Termékszám 2088830

Kiváló minőségű, repedéstáthidaló, műnyaggal módosított, kétkomponensű, bitumenes vastagbevonat polisztirollal

Termékszám 507101

Kiváló minőségű, filccel bevont, NBR-kaucsukalapú, prémium tömítőszalag

Termékszám 500301

Filccel bevont, öntapadó butil tömítőszalag

Termékszám 082301

Nagy teljesítményű, 3 rétegű védőlemez feszültségmentesítő funkcióval

Termékszám 040525

Kemény ásványi vízszigetelő iszapolóhabarcs új épületekhez

Termékszám 042625

Nagy szulfátállóságú vízszigetelő spatulyázóhabarcs

Termékszám 042325

Gyorsan kötő, vízzáró, spatulyázható habarcs

Termékszám 675225

Termékszám 081501

3-rétegű védőrendszer a PET - újrahasznosításból

Az új DIN 18533

Az új szabványsorozattal kapcsolatban a katalógusunkban talál további információkat.