©

Új épületek szigetelése

DIN 18533 – új szabvány a földdel érintkező építőelemek szigeteléséről

A földdel érintkező építményszigetelés funkcionalitása és tartóssága nem kizárólag a megfelelő szigetelő termékek kiválasztásán múlik, hanem a szabályoknak megfelelő tervezésen és a szigetelési munkálatok kivitelezésén is. Az új építmények földdel érintkező építményszigetelésének területén 2017 nyara óta a tervezők és a felhasználók rendelkezésére áll a DIN 18533 szabvány.

A földdel érintkező építményszigetelésről szóló német szabvány újratagolásával nemcsak a gyakorlatban bevált, eddig szabvány szinten nem szabályozott szigetelési módokat vettek fel a szabványba, hanem új, világos szerkezetet is kialakítottak.

Tagolás:

1. rész: Követelmények, tervezési és kivitelezési alapelvek

2. rész: Szigetelés tekercselt szigetelőanyagokkal

3. rész: Szigetelés folyékonyan felhordandó szigetelőanyagokkal

A DIN 18533 szabvány 3. részében határozzák meg a folyékonyan felhordandó szigetelőanyagokkal történő szigetelés követelményeit. Főként az alábbiak tartoznak ide:

 • Műanyaggal modifikált bitumenes vastagbevonat (PMBC)
 • Repedésáthidaló ásványi alapú szigetelőiszap (MDS)

Alapelvek a szigetelési mód kiválasztásához

Az építményszigetelés funkcionalitása és megbízhatósága csak akkor garantálható, ha a kiválasztott szigetelési mód megfelelően ellenálló a külső hatásokkal szemben. A szabvány 1. részében a földdel érintkező szigetelést érő legfontosabb hatásokat az alábbi jellemző szempontok alapján csoportosították.

A víz kapilláris víz, nem nyomó víz vagy nyomó víz formájában hathat a földdel érintkező szigetelésre. A szóban forgó vízbehatási osztály meghatározásához a legmagasabb mért vízállás, a domborzati forma és a talaj típusa meghatározó. A talajtípus áteresztő képességének meghatározásához rendszerint meg kell határozni a vízáteresztő tényezőt (-értéket).

 • W1.1-E

  Talajnedvesség/ nem nyomó víz

  földdel érintkező padlólapokon és falakon

 • W1.2-E

  Talajnedvesség/ nem nyomó víz földdel érintkező

  padlólapokon és falakon elvezetőcsövekkel

 • W2.1-E

  Nyomó víz mérsékelt behatása,

  3 m-nél kisebb bemerülési mélység

 • W2.2-E

  Nyomó víz fokozott behatása,

  3 m vagy nagyobb bemerülési mélység

 • W3-E

  Nem nyomó víz

  földdel borított fedő felületeken

 • W4-E

  Fröcskölő víz és talajnedvesség a fal lábazatánál /

  kapilláris víz a falakban és a falak alatt

Az alapfelületben képződött és továbbterjedt repedések nem károsíthatják a szigetelést. Ennek a megbízhatósági szempontnak a teljesítése érdekében a szabvány a tipikus szigetelési alapfelületekkel kapcsolatban négy repedésosztályt (Rx-E) különböztet meg. A szigetelőanyagot az adott létesítményhez meghatározott repedésosztály figyelembe vételével kell kiválasztani. A szigetelőanyaghoz igazolni kell a hozzá tartozó repedésáthidalási osztályt.

A földdel érintkező helyiségek rendeltetésétől függően a helyiség klímájával illetve a teremlevegővel kapcsolatban fennállnak különböző követelmények. A helyiség rendeltetési osztályból határozzák meg a szigetelés fajtáját illetve az engedélyezett szigetelőanyagot.

©

A Remmers szigetelő termékek utat mutatnak!

Az új DIN 18533 szabvány bevezetésével a Remmers sok már évek óta ajánlott szigetelőrendszere is bekerült a szabványba. Így például a műanyaggal modifikált bitumenes vastagbevonatok, pl. a Remmers PBD 2K és Bit K2 bevonatai is alkalmazhatók földdel érintkező építményszigetelésként nyomó vízzel szemben. Eddig ezt nem tartalmazta a szabvány, és csak megfelelő egyedi megállapodás alapján volt lehetséges az alkalmazásuk. A repedésáthidaló ásványi alapú tömítőiszapok (MDS) alkalmazási területeit is jelentősen kibővítette a szabvány. A Remmers MB 2K megfelel a repedésáthidaló MDS-ek vizsgálati alapelveinek, így nemcsak a kizárólag a lábazati területhez meghatározott W4-E vízbehatási osztályhoz alkalmazható a szabványnak megfelelően, hanem már földdel érintkező beton építőelemekhez is alkalmazható talajnedvesség és nem nyomó víz elleni szigetelésként egyedi megállapodás nélkül.

A Remmers MB 2K bevonat a széles spektrumú tulajdonságainak köszönhetően a szabványban nem említett alkalmazási területekre is kiválóan alkalmas.

Az új W4-E vízbehatási osztály bevezetésével világos követelményeket határoztak meg a földdel érintkező falakra és falak alá keresztmetszeti szigeteléshez alkalmazható termékekkel kapcsolatban. Például az is a követelmények közé tartozik, hogy a kiválasztott szigetelési mód károk keletkezése nélkül vezesse le a vertikálisan ható terhelést, és elegendő mértékű nyírószilárdsága legyen a horizontális terheléssel szemben. A DIN 18533 szerint mindkét követelmény teljesíthető repedésáthidaló, ásványi alapú tömítőiszappal.

Gyors és könnyű felhordás, nagy mértékű biztonság a rövid várakozási idők során – ezek a legfontosabb szempontok, amelyeknek egy modern szigetelőrendszernek meg kell felelnie. A felhasználók álma, hogy a szigetelési munkálatokat egy nap alatt elvégezzék, és másnap már lehessen tovább dolgozni. A Remmers szigetelőrendszerek teljesítik ezeket a követelményeket.

A lábazati szigeteléseket hagyományosan ásványi alapú szigetelőiszappal készítik. Ennek azonban van egy jelentős hátránya: Kizárólag ásványi alapú alapfelületeken tapadnak. Ez azt jelenti, hogy új építményekben a bitumentartalmú, földdel érintkező szigetelés előtt kell felhordani. Az MB 2K bevonat esetében azonban ez nem így van: Ez a bevonat egy termékben egyesíti a repedésáthidaló, ásványi alapú szigetelőiszapok és a műanyaggal modifikált bitumenes vastagbevonatok tulajdonságait.

Új épületek szigetelése

18 terméket találtunk:
 

Nézet

Termékszám 300801

Speciális alapozó

Termékszám 301408

Többfunkciós épületszigetelés Egyesíti a flexibilis, repedéseket áthidaló, ásványi alapú MDS szigetelőiszapok és a PMBC vastag bitumenes bevonatok tulajdonságait

Termékszám 2088830

Kiváló minőségű, repedéstáthidaló, műnyaggal módosított, kétkomponensű, bitumenes vastagbevonat polisztirollal

Termékszám 507101

Kiváló minőségű, filccel bevont, NBR-kaucsukalapú, prémium tömítőszalag

Termékszám 500301

Filccel bevont, öntapadó butil tömítőszalag

Termékszám 082301

Nagy teljesítményű, 3 rétegű védőlemez feszültségmentesítő funkcióval

Termékszám 040525

Kemény ásványi vízszigetelő iszapolóhabarcs új épületekhez

Termékszám 042625

Nagy szulfátállóságú vízszigetelő spatulyázóhabarcs

Termékszám 042325

Gyorsan kötő, vízzáró, spatulyázható habarcs

Termékszám 675225

Termékszám 300501

Folyékony késleltető

Termékszám 081501

3-rétegű védőrendszer a PET - újrahasznosításból

Termékszám 086901

Adalékszer a műanyaggal modifikált bitumenes vastagbevonatok (PMBC) szórásos feldolgozásához

Termékszám 480301

Termékszám 480601

Termékszám 482201

Fátyol erősítőszalag egykomponensű multifunkcionális épületszigetelésekhez

Termékszám 2087830

Kétkomponensű, oldószermentes, bitumenes hőszigetelőlemez-ragasztó

Az új DIN 18533

Az új szabványsorozattal kapcsolatban a katalógusunkban talál további információkat.