Rendszerek repedések javításához

A használhatóság és a funkcionalitás helyreállítása

A beton építmények nagyrészt a repedések és üregek miatt károsodnak, amelyek lehetővé teszik, hogy a káros anyagok behatoljanak az épület testébe. Ezek a káros hatások negatívan befolyásolják a beton funkcionalitását, és ezáltal jelentősen csökkentik az építmény teherbírását.

Ha az épület vasbeton építési móddal megrendelt, tervezett és kivitelezett, akkor elkerülhetetlen a repedések képződése a teherhordó és nem teherhordó építőelemeken.

A beágyazott vasalás csak akkor kezdi felvenni a húzóerőt, ha a beton már megrepedezett. A tervezőnek három tervezési alapelv segítségével lehetősége van a repedések képződésének megakadályozására, a sok kicsi, kárt nem okozó repedés engedélyezésére vagy kevésbé nagy repedések tervezésére, amelyeket utólag le kell zárni. Ezeket a tervezési alapelveket körültekintően az adott építmény használati körülményeihez kell igazítani. A repedések utólagos lezárása szintén alapos tervezést igényel.

A nem tervezett repedések kialakulása és helyreállítása során döntő jelentősége van a repedés kialakulásának okának. A repedések képződésére a beton anyagspecifikus paraméterei mellett az utólagosan kialakult igénybevétel, a süllyedés vagy a használati cél változása vannak hatással. A helyreállítás sikeréhez a repedés kialakulásának oka mellett feltétlenül tudni kell azt is, milyen állapotú a repedés, és hogy mozgásban van-e a repedés.

A repedések lezárásához a feltöltés módszerének alkalmazása azt a célt szolgálja, hogy gátolja, illetve megakadályozza a betont és az acélt károsító anyagok bejutását. A visszatérő repedések okánál abból kell kiindulni, hogy a repedés újra kialakul, csak a szélessége nem akkora mértékű, hogy kárt okozzon. A repedések feltöltéssel történő lezárása nem tekinthető erőzáró kötésnek.

Az erőzáró kötés kialakításakor a repedések oldalát úgy töltik fel hidraulikus kötésű vagy polimer repedéskitöltő anyagokkal, hogy az építőelemben újra kialakulnak a nyomó-, húzó-, vagy tolóerők. Ez az eljárás csak az olyan repedéseknél alkalmazható, amelyeknél a repedés kialakulásának oka nem ismétlődő.

A korlátozottan táguló feltöltés esetén a repedések oldalát elasztikus polimer repedéskitöltő anyaggal töltik fel úgy, hogy tágulóképes legyen. Ez az eljárás főként olyan repedések kitöltéséhez alkalmazható, amelyeknél a repedés kialakulásának oka ismétlődő.

Remmers rendszermegoldások

Az injektálás ABC-je

Az injektálás módszerével kapcsolatban a katalógusunkban talál további információkat.

Rendszerek repedések javításához

6 terméket találtunk:
 

Nézet

Termékszám 687101

Rendkívül rugalmas, kétkomponensű PU-injektálógyanta, D-I (P)

Termékszám 687601

Gyorsan táguló, kétkomponensű, habosodó PU-injektálógyanta, SPUR, D-I (P)

Termékszám 687001

Rugalmas, egykomponensű, nedvesség jelenlétében reaktív PU-injektáló gyanta, D-I (P)

Termékszám 047611

Nagy finomságú, kétkomponensű injektálható paszta

Termékszám 687201

Merev, kétkomponensű EP-injektálógyanta, F-I (P)/F-V (P)

Termékszám 094401

Merev, kétkomponensű EP-gyanta beton szerkezeti elemek erőzáró injektálásához F-I (P)/F-V (P)