©

Betonvédelem és helyreállítás

Semmi sem tart örökké

A jó minőség és a tartósság ellenére a betonban is keletkezhetnek károk, amelyek miatt helyreállításra és kiegészítő védelemre van szükség. A betonkárok okai esetében környezeti hatásokat és gyártói hibákat különböztetünk meg. A környezeti hatások közé tartoznak a kipufogógázok, a savas csapadékok, a fagy és az útszóró sók. Ezek úgy változtatják meg a kémiai tulajdonságokat, hogy a betonban található acélvasalás rozsdásodni kezd. A zsugorodás miatti repedések, az üregek, a durva szemcsék és a kevés betonfedés pedig tipikus gyártási hibák, amelyek szintén elősegítik a vasalás korrózióját.

Az acélbeton szerkezetekben a károk okainak és megjelenési formájának összetettsége miatt évek óta differenciált helyreállítási elveket alkalmaznak. Ezek az alapelvek megtalálhatók pl. a Német Vasbeton Bizottság (DAfStb) „Beton építőelemek védelme és helyreállítása” című irányelvében („Helyreállítási irányelv”) és a „Termékek és rendszerek a betonszerkezetek védelmére és javítására” című EN 1504 európai uniós szabványban (Németországban DIN EN 1504).

Egy építmény tartósságára nemcsak a megfelelő tervezésnek (tartószerkezet vázlat és a szerkezet részletes meghatározása) van nagy befolyása, hanem az építőanyagok kiválasztásának és az építkezés gondos kivitelezésének is.

A DIN EN 1504-3 szabályozza a betonpótló rendszereket a statikailag érintett és nem érintett beton helyreállításhoz. Szakértő tervezőnek kell megítélnie, hogy az adott építménynél melyik esetről van szó. Ehhez döntő szempont az építmény meghatározott fennmaradó használati idején belüli stabilitás.

A beton építmények nagyrészt a repedések és üregek miatt károsodnak, amelyek lehetővé teszik, hogy a káros anyagok behatoljanak az épület testébe. Ezek a káros hatások negatívan befolyásolják a beton funkcionalitását, és ezáltal jelentősen csökkentik az építmény teherbírását.

Betonvédelem és helyreállítás

37 terméket találtunk:
 

Nézet

Termékszám 108425

Szálerősített PCC/SPCC javító/gyorsjavító habarcs betonszerkezetek statikai helyreállításához

Termékszám 687101

Rendkívül rugalmas, kétkomponensű PU-injektálógyanta, D-I (P)

Termékszám 687601

Gyorsan táguló, kétkomponensű, habosodó PU-injektálógyanta, SPUR, D-I (P)

Termékszám 687001

Rugalmas, egykomponensű, nedvesség jelenlétében reaktív PU-injektáló gyanta, D-I (P)

Termékszám 047611

Nagy finomságú, kétkomponensű injektálható paszta

Termékszám 297613

Nagy rugalmasságú homlokzatbevonat

Termékszám 092084

Kétkomponensű betonacél-korrózióvédelem betonjavításokhoz

Termékszám 091901

Korrózióvédő adalék a Betofix RM/Betofix R2 termékhez

Termékszám 108725

Ásványi korrózióvédelem és tapadóhíd

Termékszám 090084

Oldószermentes két komponensű epoxigyanta

Termékszám 055625

Nagy szilárdságú, duzzadóképes kiöntőbeton

Termékszám 109225

Gyorsjavító habarcs (PCC) beton szerkezeti elemek helyreállításához