©

Beton adalékszerek

A modern építészeti követelmények teljesítéséhez

A beton korunk egyik leggyakrabban használt építőanyaga. Az évszázadokig alkalmazott három anyagos rendszerből (zúzott kőzet, víz, cement) az egyre magasabb követelmények miatt különböző adalékanyagok és szerek alkalmazásával egy olyan rendszer alakult ki, ami megfelel a modern építészeti igényeknek. A por és/vagy folyékony állagú betonadalékok alkalmazása a hatáscsoporttól függően tartósan befolyásolja a friss beton és a szilárd beton tulajdonságait. Egy vagy több adalék alkalmazása esetén a betongyártónak igazolnia kell a hatékonyságot az első vizsgálat keretein belül.

A folyasztószer [Fließmittel] (FM) hatáscsoportba tartozó betonadalékok cseppfolyóssá teszik a friss betont. Ennek az adaléknak a hatástartama a hőmérséklettől függően kb. 30 perc. A folyasztószer betonadalékok használatával az állag megőrzése mellett csökkenthető a víztartalom, vagy a víztartalom megőrzése mellett növelhető a feldolgozhatóság mértéke.

A késleltető adalékok [Verzögerer] (VZ) hatáscsoportjába tartozó betonadalékok meghosszabbítják az összekeverés időpontja és friss betonból fiatal betonná alakulás közötti időtartamot. Mivel a friss beton hosszabb feldolgozhatósági ideje szükséges ahhoz, hogy magas hőmérsékleten is a szabványnak megfelelően lehessen a beépítést és a tömörítést elvégezni. Testes építőelemek esetében késleltető adalék alkalmazásával biztosítható az egyes betonozó rétegek tömöríthetősége.

A tömítőanyagok [Dichtungsmittel](DM) hatáscsoportjába tartozó betonadalékok csökkentik a beton kapilláris vízfelvételét és képesek felruházni a betont víztaszító (hidrofób) tulajdonságokkal. A kiemelkedő vízbehatolással szembeni ellenállással rendelkező beton esetében ügyelni kell továbbá a DIN EN 206-1/DIN 1045-2 szabványok és a Német Vasbeton Bizottság [DAfStb] irányelvének követelményeire.