©

Szárítási technológiák

A klasszikus szárítási technológiától egészen a sugárzással keményedő rendszerekig

A szárítási eljárások skálája a klasszikus (fizikai/kémiai) szárítási technikától egészen a sugárzásra keményedő rendszerekig terjed. A lakkozási eljárástól függően a megfelelő szárítási típusokat kell alkalmazni. A Remmers nagy hatékonyságú lakktechnológiákat kínál a teljes alkalmazási spektrum számára.

MOS-szárítás

A MOS-szárításnál 2,54 GHz hullámhosszú sugárzással energiát viszünk be a rétegfelépítésbe, mely szelektíven/speciálisan a vízmolekulákat gerjeszti. Ezáltal a vízmolekulák elhagyhatják a bevonatréteget, és ezt követően azokat egy fúvókás szárító elszállítja.

UV-szárítás

Az ibolyántúli fénnyel történő szárításhoz speciális, UV-re keményedő rétegbevonó anyagok szükségesek fotoiniciátorokkal, ahol is a vizes termékeknek a fent leírt berendezéstechnikákkal történő szárítása után a felületet UV-sugárzással sugározzák be, ami kémiai reakciót – hálósodási folyamatot – idéz elő. A kikeményedést szolgáló klasszikus lámpák a gallium- és higanyreflektorok.

LEC/LED-szárítás

A Low-Energy-Curing/Light-Emitting diode szárításnál egy csökkentett energiával történő UV-keményedésről van szó. Itt az UV-anyagok csekélyebb sugárzási teljesítménynél keményednek ki, és az energiaköltségek lényegesen csökkenthetők.

ESH-szárítás

Az ESH-szárításnál a sugárzásra kikeményedő szárítás és keményedés speciális formájáról van szó (elektrosztatika mellett).

Szárítócsatorna

A keringetett levegős szárító például szárítókocsikhoz alkalmazható állandó légcserével, emelkedő hőmérsékleti görbével a kezdő területen kb. 25 °C - 30 °C, a középső területen 40 °C - 45 °C, és a kihűtési területen kb. 25 °C - 20 °C hőmérséklettel. A szárítócsatornában a bevonatos profilfák mindenkori ütem- és tartózkodási ideje különösen a felhordott nedves rétegvastagságtól függ.

IR-szárítás

Az infravörös szárításnál a frissen bevont felületet középhullámú infravörös sugárzókkal sugározzák, ahol a bevonóanyagokban lévő víz a sugárzást abszorbeálja, hővé alakítja, és ezáltal elpárolog. Előnyös lenne az infravörös sugárzás és a keringetett levegős szárítás kombinációját választani, hogy garantálni lehessen a mindenkori rétegbevonó anyag hatékony átszárítását.

OIR-szárítás

Ennél a szárítási eljárásnál olyan infravörös sugárzókat alkalmaznak, melyek emissziós spektruma célzottan össze van hangolva a kioldandó illékony lakk-alkotóelemek abszorpciós görbéjével (célzott hőbevitel a lakkréteg belsejébe). E szárítási technika döntő előnye az, hogy a lakk belülről kifelé egyenletesen, gyorsan és kíméletesen szárad. A sugárzást követően az illékony lakk-alkotóelemeket fúvókás szárítóval szállítják el.