Industrial hall for car components©

rcc industries

High Performance ipari padlók

©

Padlók – számtalan célra használható padlók

Az ipari padló számtalan rendeltetési célhoz alkalmazható padló gyűjtőfogalma. Ilyen alkalmazások pl.:

 • Padlók műhelyekben, üzemekben és laborokban
 • Padlók szállítási útvonalakon
 • Padlók raktárterületeken

Valamennyi nem lakáscélú vagy útként használt padló az ipari padlók közé sorolható. A teherbírás biztosítása mellett az ipari padlóknak számtalan típusú hatással szemben ellenállónak kell lenniük úgy, hogy közben minimális gondozásra és karbantartásra legyen szükségük.

Az ipari padlók rendszerint több rétegű felépítésűek. Alapvetően léteznek szabványok és irányelvek az egyes rétegekhez, azonban hiányzik a különböző szerkezeti felépítésű ipari padlókhoz az összefoglaló illetve átfogó szabvány.

Az ipari padlókat sík felületen vagy pont formában ható terhelés által éri igénybevétel, ilyen pl. a raktározott áruk, polcos raktárak, konténerek súlya, továbbá a targoncák és egyéb járművek keréknyomása. Az ipari padlók esetében különösen gyakori igénybevételi forma a padló felületének mechanikai igénybevétele. A legjellemzőbb behatástípusoknak megfelelően az alábbiakat különböztetjük meg:

 • Görgés okozta kopás (a járművek túl kemény gumiabroncsai)
 • Csiszolódás okozta kopás (pl. gyalogosok, puha gumiabroncsú járművek, különböző tárgyak csiszolódása)
 • Ütközés okozta kopás (pl. tárgyak leejtése, áthajtás a fugák éleinek és a talaj egyenetlenségein kemény gumiabroncsú járművekkel)

A gyakorlatban kialakuló terhelés legtöbbször ennek a három típusnak a kombiációja. A talaj- és vízvédelemmel kapcsolatos szigorított előírások alapján egyre nagyobb jelentősége van az ipari padlók ellenállóképességének a kémiai terhelésekkel szemben. A német vízháztartásról szóló törtvény [Wasserhaushaltsgesetz](WHG) 62. és 63. §-a alapján a vizeket veszélyeztető anyagok tárolására, feltöltésére és átrakodására szolgáló berendezéseket, továbbá a vizeket veszélyeztető anyagokat alkalmazó berendezéseket úgy kell beszerezni és beépíteni, felállítani, fenntartani és üzemeltetni, hogy ne fordulhasson elő a vizek szennyezése vagy egyéb jellegű káros hatás kialakulása.

©

Felhasználási területek

©

Mechanikusan terhelhető és kopásálló

A járműgyártás, gépgyártás és ezek beszállítói területén a padlóbevonatoknak számtalan követelménynek kell megfelelniük. Ezeken a területeken gyakran a mechanikus terhelhetőséggel kapcsolatos követelmény áll az első helyen.

Az alkalmazott gépek és berendezések pont- és felületterhelést okoznak az alapfelületen. Ehhez társulnak a gyártás mozgó összetevői, amelyek súlya rendszertelenül hat a padlóra.

A nem megfelelő padlóbevonatok nyomás alatt súlyosan sérülhetnek, és elveszíthetik funkcionalitásukat. A Remmers a jármű- és gépgyártás számára kiváló minőségű, speciálisan ezekre az egyedi követelményre kifejlesztett padlóbevonat rendszereket kínál. A jó terülési tulajdonságok biztosítják az egyenletes, sík felületet. Emellett padlóink különösen lépésállóak és kopásállóak, így biztosított a kiemelkedő munkabiztonság, továbbá a hosszú élettartam.

©

Vezetőképes és megfelel az ESD-nek

A villamosiparban fontos szerepet játszanak az ESD padlóbevonatok (ESD = Electrostatic Discharge = elektrosztatikus kisülés). Az elektrosztatikus feltöltődés villamosipar területén mindenütt jelen lévő, különböző módon észlelhető probléma. Az emberek rendszerint elektromos töltést vesznek fel a padlón keresztül. Ha így feltöltődve megérintünk pl. egy fém tárgyat, akkor a túl sok negatív töltés egy része hirtelen átáramlik a tárgyra.

Ez a rövid idejű áramütés elegendő ahhoz, hogy az elektromos alkatrészek vagy alkotóelemek tartósan károsodjanak. A Remmers kiváló minőségű ESD padlóbevonatai megakadályozzák az emberek és a gépek elektromos feltöltődését. Ezzel a speciális tulajdonsággal garantálni tudjuk a biztonságos és gazdaságos munkavégzést.

©

Nem káros hatású és higiénikus

Az iparágak közül az élelmiszerfeldolgozó ipar támasztja a legtöbb követelményt a padlókkal szemben. A nehéz gépek által okozott mechanikai igénybevétel és az agresszív közegek miatti kémiai igénybevétel mellett ugyanis kiemelkedően szigorúak a higiéniai előírások.

Itt nap mint nap érzékeny árukat gyártanak, tárolnak és csomagolnak. A padlóbevonatokat ennek megfelelően pórusmentesen, varratmentesen és hézagmentesen kell felhordani. Feltétlenül fontos az egyszerű tisztíthatóság.

A Remmers élelmiszeripar számára kifejlesztett padlóbevonat rendszerei fiziológiailag veszélytelenek, csúszásgátlók, hőmérsékletállók, hézagmentesek és könnyen gondozhatók. Ezek a padlórendszerek továbbá kibocsátásszegények is az építési termékek egészségre gyakorolt hatását vizsgáló bizottság (AgBB; Ausschuss zur gesundheitlichen Bewertung von Bauprodukten) irányelvei szerint. A különböző agresszív élelmiszerösszetevőkkel szembeni kiváló ellenállóság mellett a Remmers padlóbevonatai minden követelménynek megfelelnek, amit csak előír az élelmiszeripar a padlóbevonat kapcsán.

Folyadékzáró és vegyszerálló

A vegyipar és a gyógyszergyártás területén a gyártástechnológia miatt számtalan agresszív vegyszert használnak.

A gyártócsarnokok és a laborok padlóbevonatai tartósan ki vannak téve a különböző – ásványi olajak, zsírok vagy maró savak és lúgok – okozta terhelésnek. A Remmers erre a területre saját fejlesztésű padlórendszer megoldásokat kínál, amelyeket nemcsak kiemelkedő vegyszerállóság jellemez, hanem még folyadékzárók, repedésáthidalók, járművel használhatók és kiválóan ellenállok és a mechanikai igénybevétellel szemben. Még nedves területen történő felhasználásra is választható lépésálló rendszer, így tartósan garantálható a maximális biztonság.

Nagyon alacsony gyulladáspontú veszélyes anyagok tárolása esetén kiemelkedő fontosságú a kiváló minőségű és vezetőképes padlóbevonat rendszerek alkalmazása.

Az alapfelület meghatározása. Állapotfelmérés. A különböző igénybevételek meghatározása

Műszaki elemzés

A megfelelő padlóbevonat rendszer kiválasztásakor számtalan tényezőt kell figyelembe venni. Az első lépés az alapfelület elemzése. Egy teljes betonpadló például egészen más tulajdonságokkal rendelkező bevonatot igényel, mint egy öntött aszfalt esztrich. A második lépésben meg kell vizsgálni a padló állapotát, pl. a tapadó-húzószilárdság vagy a nedvességtartalom mérésével. A harmadik lépésben pedig pontosan meg kell határozni azokat a terheléseket, aminek a padló ki lesz téve a bevonatolás után.

©

Az alapfelület vizsgálatának módszerei

Az ipari padlók legfontosabb összetevője az alapfelület és az alapfelület minősége. Az alapfelületek számtalan tulajdonságban különböznek, ilyenek pl. a nyomószilárdság, tapadó- és húzószilárdság, a nedvességtartalom vagy a felület szerkezete. A megfelelő rendszerfelépítésű padlóbevonat kiválasztásához és felrakásához tehát alapfeltétel az alapos elemzés és a vizsgálatok elvégzése.

 • Nyomószilárdság
 • Tapadó-húzószilárdság
 • Sérült területek keresése
 • Nedvességmérés
 • Repedések keresése

Bevonatrendszerek – minden padlóhoz megtaláljuk a tökéletes megoldást

A meglévő alapfelület alapos elemzése után lehet kiválasztani és kivitelezni a megfelelő bevonatrendszert. A bevonatváltozatok az egyszerű védőbevonatoktól kezdve a szórt mintájú burkolatokig és a vezetőképes rendszerekig mindent felölelnek. Bizonyos speciális részletek – pl. a lábazatok lezárása – tekintetében a felépített rendszereknek különleges követelményeknek kell megfelelniük.

©

A védőbevonatok védelmet nyújtanak az enyhén vagy maximum közepesen igénybevett talajokon, és maximum 0,5 mm-es rétegvastagságukkal kedvező árú lehetőséget kínálnak.

Tulajdonságok:

 • Megbízható védelem (pl. a gyenge savaktól)
 • Követi az alapfelület szerkezetét
 • Kedvező árú

Alkalmazás:

 • Enyhén vagy közepesen igénybe vett padlók
 • Gyártó- és raktárterület

©

Az önterülő bevonatok ki tudják egyenlíteni az alapfelület kisebb egyenetlenségeit. Az anyag egyenletesen oszlik el és folyik szét, így sima felület keletkezik. A réteget maximum 3,0 mm-es rétegvastagsággal kell felhordani. A rendszer adottságaitól függően előfordulhat, hogy rögzítő bevágásokat kell készíteni a Műszaki adatlapban található információk alapján.

Tulajdonságok:

 • Önterülő
 • Pigmentált
 • Mechanikailag és kémiailag közepes mértékben terhelhető
 • Kiegyenlíti a kisebb érdességmélységeket

Alkalmazás:

 • Olyan területek, ahol nem használnak csúszásveszélyt okozó szereket, és a lépésállóság követelmény
 • Dinamikus terhelésnek kitett területek

©

A szórt mintájú burkolat egy folyóképes alaprétegből áll, amelyre a felületet teljesen beborítva rászórják a szórható anyagot (pl. kvarchomok vagy keményszemcse). Kikeményedés után eltávolítják a fennmaradó, nem megkötött szórható anyagot, és egy felületzáró bevonatot hordanak fel. A rétegvastagság 1,5 és 9,0 mm közötti lehet. A rendszer adottságaitól függően előfordulhat, hogy rögzítő bevágásokat kell készíteni a Műszaki adatlapban található információk alapján.

Tulajdonságok:

 • Nagyfokú mechanikai, termikus terhelhetőség a rendszertől függően
 • Csúszásgátló, biztonságos felület
 • Egyedileg beállítható tulajdonságok

Alkalmazás:

 • Tartósan nedves területek
 • Fémfeldolgozás
 • Élelmiszeripar

©

A habarcs burkolat kötőanyag aránya a legkisebb és finoman beállított töltőanyag szemcseeloszlási görbével rendelkezik. A habarcskeverék simítható és vakolókanállal glettelhető. A rétegvastagság minimum 4,0 mm. A rendszer adottságaitól függően előfordulhat, hogy rögzítő bevágásokat kell készíteni a Műszaki adatlapban található információk alapján.

Tulajdonságok:

 • Mechanikusan kiemelkedő mértékben terhelhető
 • Kiegyenlíti a nagyobb egyenetlenségeket
 • Csúszásgátló
 • Lejtős részeken is alkalmazható

Alkalmazás:

 • Olyan területeken, ahol csúszásgátlásra van szükség
 • Olyan területeken, ahol a kiszorítás szempontja nem követelmény