©

Tervezés és méretezés

Belső hőszigetelések, mint az utólagos külső szigetelés ill. magszigetelés alternatívái vagy kiegészítései

A belső szigetelések az utólagos külső szigetelések ill. magszigetelés alternatíváját vagy kiegészítését képezik. Míg ezeknél a rendszereknél a teherviselő falazat a szigetelés meleg oldalán található, tehát általában építésfizikailag nem kritikus, a belső szigeteléseknél a lecsapódó vízpára lehetőségét ill. veszélyét mindig figyelembe kell venni.

A belső szigetelést nem szabad szakértői előtervezés nélkül beépíteni, mivel a meglévő állomány szerkezetének higrotermikus viselkedését a belső szigetelés mélyrehatóan megváltoztatja. A belső oldali hőszigetelő rendszerek neves gyártói rendelkezésre bocsátják az előtervezéshez ill. szimulációhoz szükséges paramétereket és anyagfunkciókat.

Az iQ-LATOR 2.0 egy innovatív program a higrotermikus számításhoz, optimalizáláshoz, és a többrétegű külső falszerkezetek kimutatásaihoz, különösen a kapillárisan aktív anyagok esetén. Lehetővé teszi a többrétegű, egy dimenziós szerkezetek (falak, tetők, stb.) nyugalmi állapotú számítását a DIN 4108-3 szabvány szerint. A hagyományos Glaser sémával ellentétben az iQ-Latorba beépített számítási algoritmus a folyékony víz szállítását is figyelembe veszi.

Az iQ-Therm belső szigetelés elhelyezésével a fűtési hő szinte teljesen a körülzárt lakótérben marad, és csak csekély mértékben távozik el a falképzőkön keresztül. Ezáltal jelentős fűtési költség takarítható meg. A különböző építésfizikai tulajdonságok kombinálása révén az iQ-Therm használatával a nedvesség- és hőtechnikai problémák kezdettől fogva kizártak.