©

Ideiglenes védelem penésszel és kéküléssel szemben

A gömbfa és vágott fa ideiglenes védelme

©

Friss fa – a penész és a gombák paradicsoma

Az aktuális DIN 68800 favédelmi szabvány a gombák miatti fertőzési valószínűség vonatkozásában a fát rongáló gombákat (rothadás) veszi figyelembe.
De mi van azokkal a gombákkal, melyek ugyan a fát nem rongálják, de nem kívánatos elszíneződést, vagy akár nem kívánatos és egészségtelen gombásodási felületet eredményezhetnek? Itt a kékítő és penészgombákra gondolnak. A DIN 68800 ehhez az 1. rész 1. pontjában az alkalmazási terület című fejezetben a következőket írja: „A gömbfa és vágott fa ideiglenes védelmét a vágás után a fát elszínező gombákkal szemben, beleértve a feldolgozás előtti tárolást is, a jelen szabvány nem tárgyalja.”

Tudnivalók a penészgombákról

A penészgombák a száraz fán is kifejlődhetnek, ha a felületen a megnövekedett levegő-páratartalom ill. az épület-nedvesség hatására magasabb nedvességtartalom alakul ki. A penészgombák elkerülésére vonatkozó tájékoztatást tartalmaz pl. a „Penészgomba-fertőzések elkerülése a kültéri festett felületeken” DGfH-adatlap.

A penészgombáknak tehát nincsen szükségük olyan nagy fanedvesség-tartalomra, mint amelyet a rothasztó gombák esetében ismerünk, azoknál elegendő a környezetben jelen lévő magas relatív levegő-páratartalom. Ez automatikusan a fa felületén lévő nedvesség növekedéséhez vezet. Ezzel bizonyos körülmények között a penészgombáknak szinte „megágyazunk”. Például a műszakilag szárított építőipari fákat (többek között deszkaréteges faszerkezetek, tetőlécek) 15%-os fanedvességgel építik be.

Bízva a műszaki szárításban, néhányan lemondanak a rovarok és rothasztógombák elleni megelőző kémiai védelemről. Az ezt követő esztrich- és belső vakolási munkák az új építményben túl magas relatív páratartalomhoz vezetnek, és a fafelületek szerves anyagként kiváló hordozóanyagoknak bizonyulnak a penészfertőzés számára.

Ha egy munka nem megfelelő minőségű (a penészfertőzés erre utal), azért a munka kivitelezője felel. Az okozati összefüggés más szakiparok általi befolyásolást tekintve (pl. az esztrich bevitele) itt mindenesetre másodrendű.

©

Mit lehet ez ellen tenni?

A megelőzés jobb, mint ha az átvételkor szembesülünk az ilyen helyzettel. A kékülést okozó penészgombákkal szemben alkalmazott, időben korlátozott védelem járható út. Az Adolit BS 3 ideiglenes (= időben korlátozott) védelmet kínál a gombák ezen csoportjaival szemben. Ezt a terméket a Bundesanstalt für Arbeitsschutz und Arbeitsmedizin (BAuA) (Szövetségi Munkavédelmi és Munka-egészségügyi Intézet) az N-57877 számon tartja nyilván, és így az forgalmazható. A feldolgozás merítéses eljárással történik általában max. 3%-os alkalmazási koncentrációval (a pontos meghatározást az alkalmazástechnika végzi).
Ne hagyja, hogy az építkezés a jogászok küzdőterévé váljon! Előzze meg a problémákat!