©

Favázas szerkezet rekesze

A mindenre kiterjedő szemléleten múlik

Németországban az építészeti örökség jelentős részét képezik a nagy számban épített, gazdasági és kulturális szempontból nagy értéket képviselő történelmi Fachwerk épületek. Ez az épületállomány veszélyben van a nem elegendő mértékű gondozás és a szakszerűtlen felújító munkálatok miatt.

A Fachwerk stílusú épületek gondozása, az építmény védelme régebben nem okozott problémát, és a ház lakói és tulajdonosai, továbbá a kézművesek magától értetődő feladatuknak tekintették ezt. Mindenki ismerte ezen kevésbé használt, illetve kevésbé elérhető anyagok tulajdonságait. Manapság ez már nem így van. Egyre magasabbak lettek a lakókörnyezet kényelmével kapcsolatos követelmények, és még drasztikusabban nőtt a különböző fajtájú építőanyagok kínálata. Ezzel ellentétben a „Fachwerk” épületszerkezettel kapcsolatos régi tapasztalati tudáskincs és know-how az utóbbi két generáció időszakában szinte a nullára csökkent. Ennek drasztikus következményei vannak. A manapság a Fachwerk stílusú épületeken megfigyelhető károk legnagyobb része az elmúlt évek hiányos munkálataira vezethetők vissza. A német kormány és további számtalan szervezet hozzájárult ennek a tudáshiánynak a lehető legapróbb résztelekig történő ledolgozásához. A törekvés eredményei különböző formát öltöttek, azonban mindmáig nem érték el kielégítő mértékben a tervezőirodákat és a kivitelező vállalatokat, azaz az építkezések helyszíneit.

A Remmers Fachwerk felújító rendszerével első ízben sikerült teljesen pótolni ezt a hiányt. Ez egy átfogó rendszer, amely mindent tartalmaz a favédelmi intézkedésektől és a fa bevonatolásától kezdve egészen a rekeszek bevonatolóanyagáig. Most először kapható olyan minden részletében összehangolt terméksorozat, amely hozzájárul az értékes kultúrkincsek fenntartható gondozásához, építészeti szempontból történő karbantartásához és tartós megóvásához.

Vályogrekeszek

A meglazult részek tisztítása

Javítás az iQ-Top LM segítségével

Alapozás Silikatfestiger kötést gyorsító szerrel, és bevonatolás Historic Kalkfarbe mész alapú festékkel

Új vakolt rekeszek

A régi rekeszkialakítás eltávolítása

Fachwerkmörtel habarcs felhordása

Alapozás Silikatfestiger kötést gyorsító szerrel, és bevonatolás Historic Kalkfarbe mész alapú festékkel

Téglarekeszek

A sérült kövek pótlása vagy kiegészítése RM SK-val

A hézagok kiüregelése

Újrafugázás FM ZF termékkel