Holzanstriche-Handwerk©

Fával kapcsolatos szaktudás a kézműipar számára

A fával kapcsolatos átfogó ismeretek és aktuális szaktudás

A fával és természetes ellenségeivel kapcsolatos átfogó ismeretek és aktuális szaktudás. A fa védelme víz ellen és a védelem tartóssága. Profitáljon szakmai ismereteinkből!

Forest©

A fa, mint jogosan népszerű anyag

Fa, a természetes anyag

A természet ihlette prémium védelem

A fák természetes védelemmel – a fakéreggel – vannak felszerelkezve. A fakéreg megvédi a fát a kiszáradástól, és főként az időjárás viszontagságaitól, pl. a naptól, széltől, esőtől, fagytól és a hőségtől.
A gyökerek látják el a fát a növekedéshez és az életben maradáshoz szükséges fontos tápanyagokkal. Ez az ellátórendszer évszázadokig védi a fa életét, és megteremti a környezetet és a védettséget ember és állat számára.
A Remmers azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a termékei segítségével – a csúcsfejlesztésű bevonatrendszereinek formájában – ugyanezt a védelmet tudja nyújtani a beépített fának is.
Az ezerarcú és számtalan fajtájú, szerkezetű és színtónusú fa képezi az alapot a kézműipar új fafesték-választéka alkalmazásához.

A fa természetes ellenségei

Nedvesség
Külterületen a fa folyamatosan ki van téve a nedvességnek: Az eső, a köd, a lecsapódó pára stb. miatt nő a fa nedvességtartalma, a párolgás miatt pedig csökken. Ennek következménye: repedések keletkeznek a felületen. A repedéseken keresztül vagy a diffúzióval bejutó nedvességnek újra távoznia kell a fából, különben a felület alatt felgyülemlik a nedvesség – ez pedig a kékülés és a fát károsító rothadás táptalaja.

Ezért fontos megfelelő bevonatot választani a fa építőelemekhez:

  • A nyílászáróknál különösen fontos az építőelemek mérettartóssága. Épp ezért vastaglazúrokat kell hozzájuk használni: A bevonat megakadályozza a nedvesség bejutását, így az építőelem nem duzzad meg és nem zsugorodik össze, és ezáltal pl. továbbra is megfelelően nyitható és zárható marad.
  • Az úgynevezett nem mérettartó építőelemek, például a zsaluzatok és kerítések esetében nem mindig elkerülhető a nedvesség bejutása pl. a bütükön vagy a repedéseken keresztül. Itt preferáltan úgynevezett vékonylazúrokat használnak, hogy a fa lélegezhessen, és a nedvesség távozhasson a faanyagból.

UV-sugárzás

A nap nemcsak a hőjével károsítja a fa felületét, hanem a fába bejutó ultraibolya sugárzással is. Az ultraibolya sugárzás a csapadékokkal együtt néhány héten vagy hónapon belül megváltoztathatja a kezeletlen fa színét, például a fa ezüstszürke színűvé válik. A fa felületén továbbá kiálló, finom erezet jelenik meg, és a nedvessége is csökken. A legtöbb esetben nem kívánatos színváltozások és felületi eldeformálódások pigmentált bevonat használatával elkerülhetők. Az MSL-40 és Aqua MSL-45 színtelen UV+ lazúrok első ízben nyújtanak lehetőséget a fa színtelen bevonatolására a szabadban, és a kiemelkedően hatékony UV-gátlónak köszönhetően késleltetik a fa elszürkülését.

Algák
Ezek az apró organizmusok a kültéri használat során főként az erdős vagy fás területeken okoznak algásodást, és rontják a fa külső megjelenését. A HSL-30, MSL-40 és Aqua HSL-35 termékek algaölő tulajdonságúak, és használatukkal megelőzhető a korai algásodás. E választék egyéb vizes bázisú festékeit kívánságra a Protect MKT1 segítségével algaölő tulajdonságú termékké lehet beállítani.

Kékülés
A kékülés feketés-kékes elszíneződést okozó úgynevezett kékfestő gombák miatt látható. A kékülés nem károsítja a fát, csak a látványa nem esztétikus. Azonban a kékülés előkészíti a terepet a fát károsító gombák számára (rothadás), mert átlyukasztja a sejtfalakat, ezáltal lehetővé teszi, hogy a fa több vizet vegyen fel (kapillaritás).

Rothadás
A rothadás a legveszélyesebb, amit a fát károsító gombák okozhatnak. A rothadás roncsolja a fa szerkezetét. A fa elveszíti a stabilitását: korhadtá válik.

Kártevő rovarok
A fa elszíneződését és károsodását okozó gombák mellett kártevő állatokról sem szabad elfeledkezni. A főként a tűlevelűeket megtámadó házi cincér például az egyik legveszélyesebb kártevő rovar a mérsékelt égövben. A petéit a fák repedéseibe rakja, és a lárvák előszeretettel rágcsálják a fa külső rétegeit. A többi kártevő rovar esetében is ugyanazon elv alapján zajlik a fa károsítása: A rovar a fába vagy a fára rakja a petéit. A petéből kel ki a lárva – aki tulajdonképpen a rombolást végzi.

A fafajták tartóssága

Mikor szükséges lakk- és lazúrbevonat – mikor szükséges további favédelem?

A felhasznált fafajta tartósságától függően meg kell fontolni, hogy a kültéren használt fát kell-e kezelni vegyi favédő szerrel. A „nagyon tartós” és „tartós” fafajtákhoz rendszerint elegendő egy bevonatolás biocidmentes termékkel. A „mérsékelten tartós” és „nem tartós” fafajtákat pluszban egy vegyi favédő szerrel is kezelni kell, például kékülés vagy rothadás ellen. A fafajták osztályozása során a fa gesztjét veszik alapul. A kereskedelemben kapható fák azonban rendszerint a szíjács egy részét is tartalmazzák, amelyre általánosságban a „nem tartós” besorolás vonatkozik.

Ezért az ilyen fákat nem szabadna vegyi favédelem nélkül használni kültéren.

Szerkezeti favédelem

Nem hagyunk támadási felületet a nedvességnek

A fát elszínező és károsító gombák megtelepedésének fő oka a fát érő tartós nedvesség. Ennek az oknak a kizárása érdekében a kültéren használt fa építőelemeket lehetőleg úgy kellene kialakítani, hogy a fa ne érintkezhessen vízzel. Ha ez nem lehetséges, akkor gondoskodni kell arról, hogy a fa a lehető leghamarabb kiszáradhasson. Azt is el kell kerülni, hogy a fából készült szerkezeteken megálljon a víz. A szerkezeti favédelem keretein belül pl. megfelelő méretű tetőkiállásokat kell létrehozni, el kell kerülni a közvetlen érintkezést a talajjal (figyelembe kell venni az érintkezést a fröccsenő vízzel), döntött felületeket, lekerekített éleket kell létrehozni, és le kell fedni a vízszintes felületeket. A még magasabb szintű védelem érdekében egyedi igény alapján a fa a díszítő bevonat készítése előtt impregnálható hatóságilag engedélyezett favédőszerrel (pl. favédő alapozóval).

Általános feldolgozási utasítások

Az optimális eredmény eléréséhez a következő feldolgozási utasításokat kell figyelembe venni:

  • Általános kezelés és felhordás
  • Alkalmas szerszámok és tisztítás
  • Környezeti és száradási feltételek
  • Tartósság régi festékeken
  • Csiszolás
  • Hígítás
  • Szigetelő hatás