©

Az oldószeralapú lakkrendszerek feldolgozási utasításai

A sikeres alkalmazás titka

Általános feldolgozási utasítások

A kétkomponensű PUR-lakkok számtalan felhasználás esetén megfelelő választást jelenthetnek az alábbi pontok figyelembevételével:

  • A PUR lakk-keverékek keverési arányát és felhasználhatósági/feldolgozási idejét feltétlenül be kell tartani. A feldolgozási idő túllépése a lakk-keverék folyékony állapotában nem feltétlenül gélesedés formájában vagy a viszkozitás növekedése révén ismerhető fel. A levegő páratartalmát és a hőmérsékletet érintő kedvezőtlen paraméterek negatív hatást gyakorolnak a keverék feldolgozási idejére és a lakkréteg kikeményedésére.
  • A keverési arány a Remmers PUR-lakkoknál térfogatarány formájában van megadva, ezért ajánlott a 2K keverőpohár-készlet alkalmazása (cikkszáma 4270-4273).
  • A gondos keverés a két komponens feldolgozása előtt, valamint adott esetben a hígítás a lakkozott felületek megfelelő ellenállása és egyenletes megjelenése szempontjából fontos. Ezt a Remmers szabadalmaztatott diszpergálószerének (cikkszáma 474701 / 474702) használatával lehet biztosítani.
  • A tárolóedényt mindig jól lezárva kell tartani. A PUR-edzőkomponensek a levegő páratartalmával reagálnak.
  • A Remmers PUR-lakkjait csak a javasolt hígítással szabad keverni. Nem tiszta hígítók használata esetén a lakkréteg PUR-edzőkomponense nem tud megfelelően hálósodni.
  • A víz és az UN-894 Umnetzer oldószerkeverék pl. a szórókészülékek tisztítószer-maradványaiként nem kerülhetnek kapcsolatba a PUR-lakkokkal. A szórókészülékeket WV-891 mosóhígítóval kell tisztítani.
  • A fehérített fákat a lakkozás előtt legalább 48 óráig javasolt szárítani. Az ilyen felületen csak azon Remmers PUR-lakkrendszerek alkalmazhatók, melyeket PUR H-280 edzőkomponenssel dolgoznak fel.
  • A PUR-lakkok kikeményedett állapotban nem reverzibilisek, a saját oldószer rövid távú hatásával azok nem feloldhatók. Az az időtáv, amelynek során a lakkot köztes csiszolás nélkül le lehet lakkozni, a mindenkori műszaki adatlapban megadott száradási időhöz igazodik. A száradási idő túllépése után a PUR-lakkokat mindig frissen meg kell csiszolni és portalanítani kell.
  • A minimális hőmérséklet a száradási és kikeményedési fázisban 18 °C legalább 48 óra időtartammal ahhoz, hogy optimális hálósodást és csekély maradványanyag-kibocsátást lehessen elérni. Ez különösen a nagyobb hálósodású PUR-lakkrendszereknél, 5:1, 4:1 stb. keverési arány esetén fontos.
  • Csekélyebb oldószer-arányú lakkrendszer (pl. Remmers Aqua-lakkok) használatát javasolt általában fontolóra venni. Ez mindenekelőtt azokra az alkatrészekre érvényes, melyekre a Decopaint irányelv (ChemVOCFarbV) vonatkozik.