©

Érdemes figyelembe venni

Intézkedések a penész okozta káreseményeknél

A penészfelújítás előtt mindenkor tisztázni kell a penészfertőzés okait és azokat meg kell szüntetni. A kár esetén foganatosítandó intézkedések lehetnek rövid vagy hosszú távú intézkedések.

Ha a felújító munkálatokat nem lehet azonnal megkezdeni, a fertőzött helyeket átmenetileg lehetőleg a por felkavarodása nélkül kell kezelni / fertőtleníteni. A biológiai anyagokról szóló rendelet szerinti általános óvintézkedéseket ezen átmeneti intézkedések vonatkozásában is figyelembe kell venni!

A sikeres helyreállítás alapfeltétele azon okok megszüntetése, melyek a penészgomba terjedésének fellépéséhez vezettek. A helyszíni károkat meg kell szüntetni, és a helyiség használóit fel kell arról világosítani, hogy a jövőben hogyan kerülhető el a penészgomba terjedése.

Mik a penésznövekedés okai?

A penésznövekedés oka legtöbbször a mindenkori építőanyag, ill. felületének fokozott nedvességtartalmára vezethető vissza. A csapóeső miatti „nedves falak” vagy a „felszálló” nedvesség mellett az ok gyakran a régi építmények nem elégséges hőszigetelési szintje a szerkezeti változtatásokkal egyidejűleg csökkentett levegőcsere-arányok mellett. Gyakran az új ablakokat a külső falak hőszigetelésének javítása nélkül építik be. Ez oda vezethet, hogy a fal felületén megnő a levegő páratartalma, s ez penészgomba-növekedést indíthat el. Ehhez még kondenzátumnak sem kell keletkeznie – kb. 70 %-os páratartalom már elegendő.

Higiénés és munkavédelem

A kiírásokat megelőzően a megbízó alapvetően köteles vizsgálatokat végezni a gyanítható, ill. meglévő biológiai anyagok vonatkozásában (ld. biológiai anyagokról szóló rendelet, BioStoffV). A kivitelezési idő tervezésénél figyelembe kell venni a hordozási idő korlátozásait a „Légzőkészülékek használata” szakmai közösségi szabály (BGR 190) előírásai szerint. Javasoljuk, hogy a munkák megkezdése előtt vonják be az illetékes szakmai közösséget a biztonság és egészségvédelem kérdéseit illetően tanácsadás céljából.

Általános higiéniai intézkedések a biológiai anyagokkal végzett tevékenységekhez, ha „nem áll fenn különleges veszélyeztetés”.

  • Vállalkozói feladatok a munkavédelmi törvény és a biológiai anyagokról szóló rendelet szerint
  • Az óvintézkedések rangsora
  • Munkaegészségügyi szűrővizsgálatok